Hazreti Hüseyinin şehit edilişinin 1373. yıl

Hazreti Hüseyinin şehit edilişinin 1373. yıl dönümü -Iğdırda yaşayan Caferiler, Muharrem ayı yas törenlerine başladı -Iğdır Ehlibeyt Alimleri Derneği Başkanı Beder: Bu ayı biz Müslümanlar hüzün, matem ayı olarak kabul ederiz.


IĞDIR (A.A) - Iğdır Ehlibeyt Alimleri Derneği Başkanı Veli Beder, kentte yaşayan Caferilerin Muharrem ayı boyunca yas tutacaklarını belirterek, Bu ayı biz Müslümanlar hüzün, matem ayı olarak kabul ederiz. 2 ay boyunca evlenme, sünnet ve düğün gibi işler yapılmaz. Süs ve nefse hitap eden davranışlardan uzak durulur dedi.
     Iğdır Ehlibeyt Alimleri Derneği, Atatürk Caddesi Zübeyde Hanım Bulvarında Hz. Hüseyinin şehit edilişi sırasında yaşanan acıları anlatan resim ve yazıların yer aldığı çadır kurdu.
     Dernek başkanı Beder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hz. Hüseyinin birçok topluma örnek olduğunu ifade ederek, Kerbelada şehit edilişi öncesinde yaptıkları, ezilmiş, hor görülmüş Müslüman ve Hristiyan birçok topluma örnek olmuştur dedi.
     Beder, Hz. Hüseyinin Kerbelada mertebe, koltuk sevdası için savaşmadığını, İslam için savaştığını belirterek, şunları kaydetti:
     Hz. Hüseyin, İslamın ayakta durması ve yapılan zulümlere dur denilmesi için 72 yaveriyle şehit edilmiştir. Muharrem ayı İslamın kanayan yarasıdır. Muharrem ayı bizler için yas ayıdır. Peygamber efendimizin torunu imam Hüseyin Kerbelada Yezit ve ordusu tarafından susuz bırakıldıktan sonra Peygamber torununa yapılmayacak işkenceler sonucu şehit edilişidir. Bu nedenle bu ayı biz Müslümanlar hüzün, matem ayı olarak kabul ederiz. 2 ay boyunca evlenme, sünnet ve düğün gibi işler yapılmaz. Süs ve nefse hitap eden davranışlardan uzak durulur. Cennet gençlerinin efendisi olan Hz. Hüseyin ve şehit düşen Ehlibeyt sevdalıları için evlerde mersiyeler okutulur. İmam Hüseyin için yas tutulur.
     Beder, siyah kıyafetler giyen deste gruplarının akşam vakitlerinde Caferilerin ibadet ettiği 150ye yakın camide toplanarak, Hz. Hüseyine yakılan ağıtlar eşliğinde sine vurma gibi yas törenleri yaptıklarını, yas törenlerinin 2 ay boyunca devam edeceğini kaydetti.
    
     Muhabir: Emrah Kocabey
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Hazreti Hüseyinin şehit edilişinin 1373. yıl Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER