Adana Tabip Odası tarafından düzenlenen kursla, Adana,
Mersin ve Osmaniye'de görevli hekimlere 'Olağandışı Durumlarda
Sağlık Hizmetlerinin Örgütlenmesi' eğitimi verildi.
Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. İsmail Bulca,
Çukurova Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülseren Ağrıdağ ve hekimlerin katıldığı kursun açılış konuşmasını Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. H.
Neslihan Önenli Mungan yaptı.
Kursan çok faydalı geçeceğine inandığını aktaran Prof. Dr. Mungan, "
İzmit ve Adana
depremi oldu. Arkasından bir göç dalgası oldu. Bu sıkıntıların nasıl üstesinden geleceğimizi, düzenli bir yönetimle nasıl baş edeceğimiz konusunda çok ciddi sıkıntılar olduğunu biliyoruz. O yüzden Adana ve Mersin Tabip Odaları olarak istedik ki bu konularda eğitimli olalım. Bu konularda bilinçlenelim. En azından bir farkındalık yaratalım ki bundan sonra karşılaşılacak sorunların üstesinden daha kolay gelelim. Sağlık politikalarının giderek kirlendiği, insanlığın, hekimliğin ön planda değil de getirilerin ön planda olduğu bir sistemde özellikle bunları bir kez daha hatırlayarak bizlere düşen görevleri burada canlı canlı yaşamayı önemli buluyorum." diye konuştu.
İNSANLARA DAHA BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE YARDIMCI OLACAĞIZ
TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. İsmail Bulca ise "Hepinizin bildiği gibi bölgemizdeki savaşın yakıcı etkisini özellikle savaşın ilk yılların da en fazla hisseden bölgelerden biriydik.
Savaş insanları sadece öldürmüyor. Yaralıyor, aç susuz bırakıyor. Yerinden, yurdundan ediyor. Göç'e zorluyor ve en sağlıksız koşullarda yaşamaya mahkûm ediyor. Onun için
kontrol edilebilir en basit hastalıklardan özellikle çocuk ve yaşlıların ölüme mahkûm edildiğini görüyoruz. İşte bu açıdan hem savaşın sıcak döneminde ve çevreye yayılan etkileri üzerinde de insanlara
sağlık hizmetlerinin, sağlık parametrelerinin yükseltilmesi açısından biz hekimlere önemli görevler düşüyor. Olağandışı durumlarda sağlık hizmetleri konumuz. Bu sadece savaş değil, deprem gibi tüm
doğal afetler sonrası insanların karşılaşabileceği sağlık sorunlarıyla ilgili nasıl baş edebilmemiz konusunda bilgileneceğiz. TTB eğitmenleri Türkiye'yi dolaşarak bu eğitimi veriyorlar. Eğitmenlerden aldığımız bilgilerle insanlara daha bilinçli bir şekilde yardımcı olmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.
TTB eğitmenleri Feride
Aksu Tanık, Ali Osman Karababa, Meltem Çiçeklioğlu, Murat Civaner, Bülent Aslanhan,
Muzaffer Eskiocak, Kevser Vatansever, Ayşe
Devrim Başterzi ve Şeyhmus Gökalp, üç gün sürecek kursta, temel kavramlar, TTB temsiliyeti, sağlık çalışanlarının sorunları, göç ve sağlık konularında eğitim verecekler.
CİHAN