Hemşehri derneklerinden çözüm sürecine destek

Hemşehri derneklerinden çözüm sürecine destek -Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden 40 hemşehri derneğini bünyesinde barındıran Anadolu Birliği Derneği, çözüm sürecinin "Türkiyenin geleceğinin yeniden inşası" konusunda fırsat olarak


İZMİR (A.A) - Ali Rıza Karasu - Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden 40 hemşehri derneğini bünyesinde barındıran Anadolu Birliği Derneği, çözüm sürecinin "Türkiyenin geleceğinin yeniden inşası" konusunda fırsat olarak görüyor.
     Derneğin Genel Başkanı Koç Ali Al, AA muhabirinin çözüm süreci ile ilgili sorularını cevapladı.
     Terör örgütü PKKya iki yıl önce Kürtçe seslenerek "Yeter artık, benim için kardeşimi öldürme" dediklerini hatırlatan Al, bu alanda gösterdiği siyasi irade sebebiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin çalışmalarının da takdir edildiğini söyledi. Sürece destek vermeleri için TBMMde grubu bulunan siyasi parti genel başkanlarına mektup gönderdiklerini hatırlatan Al, mektupta "Biz bu süreci destekliyoruz, siz de destekleyin. Bu süreç Türkiyenin geleceğidir" dediklerini ifade etti. Al, mektuba imza atan 79 derneğin içinde İzmirde faaliyet gösteren bazı şehit aileleri derneklerinin de bulunduğunu kaydetti.
     Çözüm sürecinin yürütülmesi ve değerlendirilmesi için TBMM bünyesinde kurulması planlanan "araştırma komisyonu"na bazı partilerin üye vermeyeceğini açıklamasını doğru bulmadıklarını ifade eden Al, şöyle dedi:
     "Süreçten çok umutluyuz, keyifliyiz, içimiz içimize sığmıyor. Mutlu olmamam için insan olmamam lazım. Artık kimse dağa çıkmıyor. Ocak ayından bu yana tek mermi atılmadı, bir tek cenaze gelmedi, bundan büyük mutluluk olur mu- Dört aydır bir tane olay olmadı, bir tane anne, bir tane baba ağlamadı. Standard & Poors süreçten ötürü Türkiyenin kredi notunu yükseltiyor. Demek ki bir başarı var. Eskiden bugün Hakkaride ne oldu, Cudide ne oldu, hangi şehrimize cenaze geldi diye her gün gözümüz televizyonlardaydı. Şimdi insanlar keyifli, yüzleri gülüyor. İstediğimiz ortam bu değilse nedir-"
    
     -"Çözüm yeri parlamento"-
    
     Son 30 yılda akan kanın durması için çözüm yerinin parlamento olduğunu, siyasi partilerin bu konuda mutabakat sağlaması gerektiğini anlatan Al, yıllarca hamasi nutuklar atıldığını, her defasında "Belini kırdık, ayağını kırdık, kolunu kırdık, mahvettik" gibi slogancı anlayışla konuya yaklaşıldığını, bu nedenle akan kanın durdurulamadığını savundu. Türkiyenin akan kanı durdurmasından başka seçeneğinin olmadığını savunan Koç Ali Al, "Biz barışı sağlamak zorundayız. Parlamentoda grubu bulunan 4 parti de ittifak edip, ülkenin gerçekleriyle hareket etmelidir. AK Parti, MHP, CHP, BDP, barış için ne gerekiyorsa yapmalıdır. Aksi durumda silah baronlarına teslim olmaya devam edeceğiz. Bu işten silah baronları karlı çıkarken, ailelerin bağrı yandı" dedi.
    
     -"Destek vermeyen partiler kaybeder"-
    
     Çözüm sürecinin yürütülmesi ve değerlendirilmesi için TBMM bünyesinde kurulan "araştırma komisyonu"na CHP ile MHPnin üye vermemesini doğru bulmadıklarını ifade eden Al, şöyle devam etti:
     "Elimizde şu anda onları cezalandıracak bir şeyimiz yok ancak önümüzde seçimler var. Gittiğimiz mahallelerde, halk ile yaptığımız konuşmalarda parti ismini vermeden sürece destek vermeyen siyasi partilere önümüzdeki seçimlerde oy yok diyoruz. Biz bütün partilere eşit mesafedeyiz. Halkımıza, Anadolu Birliği Derneğinin bünyesinde olan bütün derneklere, bu derneklerin etki alanında olan bütün üyelere diyeceğimiz var. Sürece destek vermeyenlere oy vermeyin diyeceğiz. Avazımız çıktığı kadar bağırarak oy yok diyeceğiz. Bu sürece destek olmayanlara oy yok diye kampanyalar yapacağız."
     Türkiyenin geleceğinin "kardeşlikte" olduğuna işaret eden Al, silahla, çatışmayla bir yere varılamayacağını söyledi.
     Barış için "kırmızı çizgi"lerin esnekleştirilebileceğini dile getiren Al, şunları söyledi:
     "Kuzey Irak ile geçmişte kırmızı çizgileri olan Türkiye geçen yıl 8 milyar dolarlık ihracat yaptı. Aşiret devlet denilen Kuzey Irak, bugün en büyük ekonomik partnerlerimizden biri oldu. Biz günü gününe bu insanları kucaklasaydık, şimdiye kadar 80 milyar dolar daha ihracat yapılmıştı."
    
     Yayıncı: Mehmet Güldaş
<< Önceki Haber Hemşehri derneklerinden çözüm sürecine destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER