Hizanda arıcılık geleneğini değiştirdi

Hizanda arıcılık geleneğini değiştirdi -Arıcı Eldeş: Bursadan getirdiğim modern kovanları gören arıcılar eski geleneklerinden vazgeçti.


BİTLİS (A.A) - Hizanda arıcılık yapan vatandaş, Bursada gördüğü tekniğini uygulayarak, ilçedeki arıcılık geleneğini değiştirdi.
     Arıcı Fatih Eldeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gezmek için Bursada gördüğü arıcılık tekniğini Hizana taşıdığını söyledi.
     Hizana bağlı Karaağaç Köyünde arıcılık yapan Eldeş, şöyle konuştu:
     30 yıl boyunca hayvan gübresinden yapılan kovanlarda bal üretiyordum. Bu sene gezmek için Bursaya gittim. Orada gürgen ağacından yapılan modern arı kovanları gördüm. Bu kovanlar çok kullanışlıydı. Daha önce bu sistemle bal üretildiğini görmemiştim. Bursada üretilen bu kovanlar Karadeniz Bölgesine gönderiliyormuş. Ben de kovanın özelliklerini araştırdım. Önce deneme amaçlı iki tane kovan alıp ilçeye getirdim. Çok iyi verim aldım. Sonra tekrar Bursaya giderek 500 kovan daha aldım ve bu kovanları ilçede satışa sundum.
     Gürgen ağacından yapılan kovanların yazın serin ve kışınsa sıcak tutma özelliğine sahip olduğunu belirten Eldeş, bu kovanlardaki arıların çok temiz ortamda bal ürettiğini ifade etti.
     Geçmişte hayvan gübresinden yaptıkları kovanların arılara zarar verdiğini kaydeden Eldeş, Bu kovanlar sağlıklı değildi. Bu yöntem doğal görünebilir. Ancak arılar hayvan gübresinin arasında bal yapıyordu. Dolayısıyla kovandaki bitlenmeden dolayı birçok arı ölüyordu dedi.
     Hizanda yaşayan ve arıcılık yapan birçok kişinin bu sistemden haberdar olmadığını bildiren Eldeş, yeni sistemin arıcıların büyük ilgisini çektiğini söyledi.
     Eldeş, şunları kaydetti:
     Yörede kimse bu sistemi bilmiyordu. Bu nedenle hayvan gübresinden yapılan kovanlarda, bal üretimine devam ediliyordu. Ancak modern kovanları gören arıcılar, eski geleneklerinden vazgeçti. Getirdiğim kovanlara büyük ilgi var. Hizan balı Türkiyede isim yapmış bir bal. Aynı zamanda piyasada pazar sıkıntısı yaşamıyor. Kalitesi yüksek bir bal. Batıda kilosunu 150 liradan satışa sunanlar var. Böyle değerli bir balın artık modern kovanlarda üretilmesi gerekiyor. Arıcılar da bunun farkında. Bu sistemi ilçeye getirdiğimi duyan arıcılar, büyük bir merakla gelip kontrol ettiler. Önce arılar bunun içinde durmaz, gider dediler. Sonra uyguladığım sistemi gösterince çok şaşırdılar. Bu kovanlara yoğun talep var. İlçenin arıcılık geleneği değişiyor. Artık arılar daha modern ortamda ve yüksek verimde bal üretecek.
    
     Muhabir: Yunus Okur
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Hizanda arıcılık geleneğini değiştirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER