İçişleri Bakanı Muammer Güler:

İçişleri Bakanı Muammer Güler: -Bölge halkı ve bütün Türkiye biliyor ki bu işin çözüm iradesi AK Parti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğandır, bunu herkes bilsin -30 yıldan beri bu olaylar pranga gibi Türkiyenin gelişmesine


MARDİN (A.A) - İçişleri Bakanı Muammer Güler, Bölge halkı ve bütün Türkiye biliyor ki bu işin çözüm iradesi AK Parti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğandır, bunu herkes bilsin dedi.
     Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Mardine gelen Bakan Güler, Kızıltepe ilçesindeki Dunaysır Düğün Salonunda sivil toplum örgütü temsilcileri ve partililere hitaben yaptığı konuşmasına, Kürtçe Merhaba size diyerek başladı.
     Bakan Güler, İçişleri Bakanı ve hükümetin bir görevlisi olarak ilk kez Kızıltepelilerle bir araya geldiğini ifade ederek, bu görevin şahsına olduğu kadar Mardine ve Kızıltepe ilçesine de gösterilmiş bir teveccüh olduğunu, Kızıltepelilere duyulan güvenin ve itimadın bir sonucu olduğunu belirtti.
     Bunun değerinin ve anlamının iyi bilinmesi gerektiğini vurgulayan Güler, şöyle konuştu:
     41 yıl önce düz memur olarak başladığım İçişleri Bakanlığında bugün bakan olarak görev almanın huzurunu yaşıyorum. Sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanına teveccühlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Böyle bir görevlendirmenin böyle bir dönemde yapılmış olması çok şey ifade ediyor. Allaha şükür devlet hizmetinde göreceğimi gördüm. Kaymakamlık, şube müdürlüğü, daire başkanlığı, genel müdür yardımcılığı ve genel müdürlük, müsteşarlık yaptım. 19 yıl 4ü büyükşehir olmak üzere 5 vilayette valilik yaptım. İstanbulda çok partili hayatın en uzun dönem valiliğini ve kamu düzeni müsteşarlığı görevini yürüttüm. Vekiliniz olarak milletvekili oldum, İçişleri Komisyonu Başkanlığı yaptım. Bundan sonra makam ve mevki olarak hiç bir beklentim yok. Ama bu görev nedeniyle eğer bu memlekete çözüm sürecinde sizlerin de katkısıyla bir faydam olacaksa, bunu hayatımın en önemli görevi olarak kabul ederim.
    
     -Önemli olan samimiyetle bu işe inanmaktır-
    
     Bakan Güler, Mardinin gerek çözüm sürecinde, gerekse medeniyetler ittifakında çok önemli bir yeri bulunduğunu ve bin yıldan beri bu topraklarda farklı dil, din, etnik köken ve inanç farklılığı olan insanların bir arada kardeşçe yaşadığı bir kent olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
     Birbirimizin hakkını ve hukukunu gözettik, birbirimize saygılı olduk. Kürtü, Türkü, Arapı, Süryanisi ve Yezidisi ile yıllarca bu memlekette beraber olduk. Şimdi bakın, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi diyoruz. Sayın Başbakanımız azmi ve iradesiyle bu işte taşın altına elini, gönlünü, hatta bedenini koydu. Şimdi mesele samimiyetle bu işe katkı sunma meselesi. Geçmişte şu oldu, bu oldu, bunlar acı çekti... Evet Türkiyede her kesimin çektiği acılar var. Türkiye vesayet zincirlerini demokraside yeni yeni kırmaya başladı. Bakın, Anayasanın 26. maddesini bu memleket ancak referanduma götürebildi. Kendi anayasasını da İnşallah bundan sonra kendisi yapacak.
     Elbette yaşanmışlıklar, aşılması gereken çok şeyler var. Ama Allah rızası için 10-15 sene öncesinde düşünülmesi bile mümkün olmayan birçok iyileştirmenin bugün AK Parti iktidarlarında gerçekleşmiş olduğunu unutmayın, bunun ötesine de geçilecek. Önemli olan samimiyetle bu işe inanmaktır. Biz bütün değerlerimize sahip çıkıyoruz. Bizi bir arada tutan değerler ve ortak hukukumuz var. Aramıza nifak sokmak isteyenler var. Aramıza farklılık sokmak isteyenler, ortak taraflarımıza baksınlar neler bulacaklar- Biliyorum ki bizim ortak taraflarımız başta inancımız olmak üzere har şeyin üzerinde. O kadar ortak değerimiz var ki farklılıklarımız, çeşitliliklerimiz bizim zenginliğimizdir. Bizi birbirimize düşürdükleri zaman asla ve asla bundan bizim karımız olmaz. Doğru olan bizim kardeşliğimizdir, beraberliğimizdir, birbirimizin hakkına, hukukuna olan riayetimizdir.
    
     -Kardeşliğimiz ve birliğimiz her şeyin ötesindedir-
    
     Çanakkalede bu ülkenin bütünlüğü için İslamın son ordusu Akifin dediği gibi, memleketin bütün evlatlarıyla canını verirken, bugün başka yerlerde onları karşı karşıya getirmek çok çok hazindir, bunun mutlaka çözülmesi lazım diyen Bakan Güler, bölgedeki insanların ve bütün Türkiyenin bu işin artık çözüme kavuşması konusunda hemfikir olduğunu dile getirdi.
     Sürece herkesin katkı sunması gerektiğine dikkati çeken Güler, 30 yıldan beri bu olaylar pranga gibi Türkiyenin gelişmesine, bölgede lider ülke olmasına maalesef köstek oluyor. Şimdi bu işin çözüm zamanı. Biliyorum ki bu bölgedeki insanlar, hangi görüşten olursa olsun, hangi partiye oy verirse versin, demokraside herkes silah, şiddet, tehdit olmadan özgür iradesiyle elbette her şeyi yapar. Bir vatandaş bana, Beyim şu hizmetleri bırak da huzurumuz olsun hizmetimiz gelir dedi. Vatandaş artık bunu görüyor. Sayın Başbakanımız da bunu yakından biliyor. Onun için bu işe Allah rızası için herkes tarafsız katkı sunsun, bu iş bitsin, birbirimizi yemekten, birbirimizin enerjisini tüketmekten vazgeçelim dedi.
     Bu süreçte bir ve beraber olunması gerektiğine işaret eden Güler, Kardeşliğimiz ve birliğimiz her şeyin ötesindedir. Eğer bunlar olmazsa ne sofralarımızda, ne evimizde huzur olur. Ama bir olursak, beraber olursak, diri olursak, Allahın ipine sarılırsak buradaki gücümüzü de hiç kimse sınayamaz. Bölge halkı ve bütün Türkiye biliyor ki bu işin çözüm iradesi AK Parti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğandır, bunu herkes bilsin diye konuştu.
     Bakan Güler, ilçede genel anlamda sıkıntıların olduğunu, bunların giderilmesi için de elinden geleni yapacağını vurgulayarak, Büyükşehir Yasası ile Mardinin artık büyük bir metropol olduğunu, bunun, sorunların çözümüne katkısı olacağını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Nail Kadirhan - Ümit Özdal / Sema Kaplan
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber İçişleri Bakanı Muammer Güler: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER