Iğdırdaki casusluk soruşturması

Iğdırdaki casusluk soruşturması -Casusluk yaptıkları iddiasıyla haklarında 20 yıla kadar hapis cezası istenen 3ü tutuklu 11 sanığın yargılanmasına devam edildi -Mahkeme başkanı Mustafa Kahya, casusluk davasıyla ilgili Mİ


ERZURUM (A.A) - Iğdırda casusluk yaptıkları iddiasıyla haklarında 20 yıla kadar hapis cezası istenen 3ü tutuklu 11 sanığın yargılanmasına devam edildi.
     Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın üçüncü duruşmasında, Iğdırda devletin güvenliğine ilişkin bilgilerin temin edildiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında yargılanan 2si İranlı 3ü tutuklu 5 sanık, avukatları ve aileleri hazır bulundu.
     Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, dava dosyasında yer alan bazı iddialarla ilgili Milli İstihbarat Teşkilatından (MİT) istenen raporun mahkemeye ulaştığını belirtmesi üzerine sanık avukatları 13 sayfalık raporun mahkeme huzurunda okunmasını talep etti.
     Talebi yerinde bulan Mahkeme Başkanı Kahya, MİTten gelen 13 sayfalık raporu okudu. Kahyanın okuduğu MİTin raporunda şu ifadelere yer verildi:
     Zanlıların çektikleri fotoğraf-video dokümanların tek başına bir önem teşkil etmeyebileceğinin düşünülebileceği, ancak üç boyutlu güncel çok açılı ve sansürsüz ham görüntülerin mevcut koordinat değerleriyle topluca ele alınması durumunda bir bölgeyi hiç tanımayan yabancı ülke istihbarat görevlileri için yol gösterici olabileceği, diğer bir deyişle yabancı bir ülkenin hazırlayacağı bir bölge etüt çalışmasına zemin teşkil edebileceği, hatta ihtiyaç duyulması halinde ileride bir suikast, eylem planlamasında dahi kullanılabileceği değerlendirilmekte olup, zaman zaman diğer ülke istihbarat servislerinin de espiyonaj faaliyetleri kapsamında benzer çaba sergilediklerine rastlanmaktadır.
     Resmi devlet görevlileri olmadıkları muhtemel görülen İran uyruklu iki zanlının İrandaki istihbarat birimleri adına çalışan kişiler oldukları belirtilen raporda, Ülkemizde siyasi ve askeri casusluk faaliyetleri içerisinde bulundukları, İran vatandaşı Ardalan G. ve Türk vatandaşı şoför Bilal Tnin mezkur şahısların çalışmalarından haberdar oldukları kuvvetle muhtemel görülmektedir. İddianamede yer alan zanlılardan Timur A, Kamil A, Mustafa K. ve Ali Znin devletimizin iç ve dış güvenliğiyle siyasal yararları bakımından netiliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin edip İran İslam Cumhuriyeti istihbarat görevlilerine menfaat karşılığında vermek suretiyle casusluk faaliyetleri içerisinde bulundukları tespit edilmiştir denildi.
     Raporun son bölümünde ise şu ifadeler yer aldı:
     Asansör şirketinde görevli oldukları ve bu amaçla fotoğraf çektiklerini beyan eden İran uyruklu iki sanığın ağırlıklı olarak 1-2 katlı binalara yönelik birçok doküman elde etme çalışmasını araç içinden gerçekleştirmeleri, bu sırada görüntüsü çekilen binanın içerisinde asansör bulunup bulunmadığı veya asansör ihtiyacı olup olmadığıyla ilgilenmedikleri, Iğdır MİT Bölge Müdürlüğü çevresindeki yüksek duvar, tel örgüleri ile nöbet kulübelerini, güvenlik kameraları ve dur levhası bulunan nizamiye kapasından güvenlikli bir yapı olduğunun anlaşılmasına rağmen araç içerisinden gizlice maksatlı çekim yapılması tespit edilmiştir.
     Söz alan sanık avukatları ise MİT tarafından gönderilen raporun delil ve belgelere dayandırılmadan hazırlandığını öne sürüp, delil olarak kabul edilemeyeceğini belirtti.
     Mahkeme Başkanı Kahya, sanıklara bir diyecekleri olup olmadığını sorması üzerine Abdurrahman Y. ve Mustafa K. adlı sanıklar, suçsuz olduklarını, doğup büyüdükleri bu topraklara ihanet edecek insanlar olmadıklarını belirterek, beraatlerini istedi.
     Tutuklu sanık Timur A. ise ticaret yapmak üzere gittiği İranda pasaportunu kaptırdığı İran görevlilerinin elinden pasaportunu kurtarmak için bazı yalan ve yanlış bilgiler verdiğini kaydetti.
     Savunma yapan 2 İran uyruklu sanıkta, 18 aydır tutuklu bulundukları süre zarfında işlerinden olduklarını, eş ve çocuklarıyla görüşemediklerini, casusluk yapmadıklarını belirterek, tahliyelerini talep etti.
     Mahkeme Başkanı Kahya, verilen aranın ardından kamera ve fotoğraf makinelerinin gönderildiği TÜBİTAKtan istenen teknik raporun biran önce gelmesi için yazı yazılmasına, 3 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
     Iğdırda yürütülen casusluk soruşturması kapsamında hazırlanan ve mahkemeye sunulan 115 sayfalık iddianamede, tutuklu 2 İranlı ajanın da aralarında bulunduğu 11 sanık hakkında 20 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
    
     Muhabir: Hasan Özkal
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Iğdırdaki casusluk soruşturması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER