İhracatçı, siyah incirde ethephon hormonu kullanılmasından

İhracatçı, siyah incirde ethephon hormonu kullanılmasından rahatsız -UYMSİB Başkanı Dr. Çalı: -Siyah incirde piyasaya erken girmek maksadı ile ethephon hormonu kullanmak hem teknik hem de yasal açıdan sakıncalı. İncirin kalitesini


BURSA (A.A) - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, Siyah incirde piyasaya erken girmek maksadı ile ethephon hormonu kullanmak hem teknik hem de yasal açıdan sakıncalı. İncirin kalitesini bozan bu hormonun kullanıldığının tespit edilmesi durumunda, ihracatı da riske girebiliyor dedi.
     Çalı, Uludağ İhracatçı Birliklerindeki (UİB) Bursa Siyah İnciri Üretici Danışma Grubu toplantısında yaptığı konuşmada, kent genelinde 40 dolayında köyde yetiştirilen Bursa siyah incirinde Uludağ Üniversitesinin (UÜ) yaptığı çalışmalar sonucu, tarım ilacı kullanmaya gerek olmadığı sonucuna varıldığını söyledi.
     Özellikle zararlılara karşı doğal dengeyi sağlayan faydalı böceklerin kullanılmasının ürünün korunması açısından önemli olduğunu anlatan Çalı, İhracatta kimyasal maddelerden temiz olarak tanıtılan bu ürünün imajının bozulmaması için, tüm paydaşlar azami dikkat göstermeli. Piyasaya erken girmek maksadı ile ethephon hormonu kullanmak hem teknik hem de yasal açıdan sakıncalı. İncirin kalitesini bozan bu hormonun kullanıldığının tespit edilmesi durumunda, ihracatı da riske girebiliyor diye konuştu.
     İhracatta yaşanan bir sorunun, zaman ve maddi kayıp olarak geri döndüğünü hatırlatan Çalı, şöyle devam etti:
     Bozulan imajın düzeltilmesi de çok uzun zaman alıyor. Özellikle zeytin bahçelerinin yakınında olan incir ağaçlarına tarım ilacı bulaşmasının önlenmesi konusunda çok hassas davranılması, kesim ve ihraç tarihlerine de uyulması gerekiyor. İnsan her ne kadar bu çemberin içinde bu işi bildiğini düşünse de çemberin dışına çıktığı zaman farklı yöntemleri ve çalışmaları görüp yeni teknikler öğreniyor. Bu yeniliklerin yakından takip edilip uygulanması çok önemli.
     Toplantıda ayrıca sezon öncesi yapılacak Bursa Siyah İnciri Sektör Toplantısı hakkında da üreticilerin görüşleri alınırken, bu toplantının yapılmasının uygun olacağı oy birliğiyle benimsendi.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber İhracatçı, siyah incirde ethephon hormonu kullanılmasından Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER