III. Uluslararası Niyazi

III. Uluslararası Niyazi-i Mısri Sempozyumu -Malatyada düzenlenen sempozyuma, Mısrinin bir dönem yaşadığı Yunanistanın Limni Adası Belediye Başkan Vekili Bilotis de katıldı -Malatya Valisi Şahin: İstikbal sadece göklerde değil,


MALATYA (A.A) - III. Uluslararası Niyazi-i Misri Sempozyumu, Mısrinin doğup büyüdüğü Malatyada başladı.
     Malatya Belediyesince Anemon Otelde düzenlenen ve Mısrinin her yönüyle ele anılacağı sempozyumun açılışına Malatya Valisi Vasip Şahin, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Yunanistanın Limni Adası Belediye Başkan Vekili Dimitris Bilotis, Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) İstanbul Şube Başkanı tasavvuf araştırmacısı Cemalnur Sargut ve bilim insanları katıldı.
     Açılışta konuşan Vali Şahin, şehirlerin kimliklerini sokaklarından, caddelerinden almadığını belirterek, şehirlerin kimliklerini toprağın altından aldığını söyledi. İstikbal sadece göklerde değil, aynı zamanda köklerdedir de diyen Şahin, dolayısıyla köklerin araştırılmasının, köklere hakimiyetin istikbale de hakimiyeti beraberinde getirdiğine vurgu yaptı.
     Şehirlerin kimliklerini ancak manevi mimarlar sayesinde oluşturabileceklerini dile getiren Şahin, manevi mimarların, bu toprakların tapu sahipleri olduğunu belirtti.
    
     -Mısri engin bir sineye sahip-
    
     Belediye Başkanı Çakır da, Malatyanın zengin bir mirasa sahip büyük bir kültür ve medeniyet havzası içinde bulunduğunu ifade ederek, Battal Gaziden Niyazi-i Mısriye, Devriş Muhammetten Turgut Özala kadar bu toprakların bağrından çıkmış onlarca bilim, kültür ve devlet adamının medeniyetin ve kültürel dokunun oluşmasında önemli role sahip olduğunu vurguladı.
     Mısrinin şair ve mutasavvıf kavramlarına sığmayacak kadar çok yönlü olduğunu kaydeden Çakır, O, şiirlerinde Yunusla birlikte Türkçeyi en iyi kullanan şair olması yönüyle milliyetçileri, ehlibeyte olan engin muhabbetiyle Alevi-Bektaşi kardeşlerimizi, taassuptan uzak tasavvuf derinliğiyle tasavvuf ehlini kucaklayan engin bir sineye sahiptir dedi.
     Niyazi-i Mısrinin yeterince tanınmadığını dile getiren Çakır, yapacakları çalışmalarla Malatyanın değerli fikir insanlarını tanıtacaklarını söyledi.
    
     -Bilotis: Kötü ekonomik şartlara rağmen Mısrinin eserlerini geleceğe taşıyacağız-
    
     Limni Adası Belediye Başkan Vekili Bilotis de, bir dönem Limni Adasında yaşayan Mısrinin önemine işaret ederek, Yunanistan Kültür Bakanlığı ve Yunan akademisyenlerin de Mısri konusundaki araştırmalarını sempozyumlarda takdim etmek istediklerini belirtti. Mısrinin Malatyadan Limniye kendisini tanımak için bir yolculuk gerçekleştirdiğini anlatan Bilotis, Limni için de Mısrinin önemli bir değer olduğunu kaydetti. Bilotis, Ülkemizde kötü ekonomik şartlar olduğu halde Niyazi-i Mısrinin anıtlarını, eserlerini geleceğe taşımaya devam edeceğiz ifadesini kullandı.
     Açılış konuşmalarının ardından Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Uludağ Niyazi-i Mısri ve Tasavvuf Anlayışı konulu açılış konferansını verdi.
     Yarın da devam edecek sempozyumda, araştırmacılar ve akademisyenler, 6 oturumda Mısrinin hayatını her yönüyle ele alacak.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber III. Uluslararası Niyazi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER