İl Hıfzıssıhha Kurulu Toplantısı yapıldı

İl Hıfzıssıhha Kurulu Toplantısı yapıldı -Vali Kızılcık: Tuzun yemek masalarından kaldırılması yönünde kampanya başlatacağız


TRABZON (A.A) - Trabzon Valisi Recep Kızılcık, tuzun yemek masalarından kaldırılması yönünde bir kampanya başlatacaklarını söyledi.
     İl Hıfzıssıhha Kurulu Toplantısı, Vali Kızılcık başkanlığında, Valilik B Toplantı Salonunda yapıldı.
     Vali Kızılcık, toplantıda yaptığı konuşmada, insan sağlığının her şeyden önemli olduğunu vurgulayarak, devletin bu konuda çeşitli tedbirler aldığını belirtti.
     Son yıllarda gıdalardaki sıhhi problem nedeniyle başta obezite olmak üzere tuz, şeker ve beyaz un kullanımından kaynaklanan çok ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olunduğunu ifade eden Vali Kızılcık, Devlet olarak, Sağlık Bakanlığımız ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız başta olmak üzere vatandaşımızın sağlığının korunması, gelecek nesillerin daha sağlıklı olması için bir dizi önlemler almaktayız. Bu tedbirler basın yayın organlarında vatandaşlarımıza çeşitli kamu spotları ile duyurulmaktadır. Bizler de illerde bu tedbirleri uygulamaya çalışıyoruz dedi.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın ekmek israfı ile ilgili başlattığı kampanyaya dikkati çeken Vali Kızılcık, şunları söyledi:
     Son dönemde özellikle Başbakanımız, katıldığı bir törende, ekmek israfının önlenmesi ve beyaz un yerine siyah un kullanımı yönünde tavsiyelerde bulundu. Biz de bu konuda ciddi tedbirler almaya başladık. Genetiği ile oynanmış gıdalar hem insan sağlığını bozuyor hem de devletimizin bütçesine çok ciddi maliyetler getiriyor. Bu durum bizi son derece endişelendiriyor. Bu konuda mücadelemizi daha üst noktalara taşıyacağız. Üç beyazdan uzak durulması için bugün burada karar alıp özellikle aşırı tuz tüketiminin ortadan kaldırılmasını sağlayacağız. Günlük ortalama 5 miligram tuz tüketmemiz gerekirken, ülkemizde maalesef günlük tuz tüketme oranı 18 miligrama kadar çıkıyor. Kendi elimizle sağlığımızı bozma durumuyla karşı karşıya kalıyoruz.
     Tuzun yemek masalarından kaldırılması yönünde bir kampanya başlatacaklarını belirten Vali Kızılcık, Yemeğin tadına bakmadan tuzluk kullanarak yemeğe tuz döküyoruz. Bu psikolojik bir durumdur. Belki de yemek tuzludur, ama biz bunu refleks ile yapıyoruz. Biz bu refleksin önüne geçebilmek için önümüzdeki hafta Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencilerinin yemekhanesini ziyaret ederek hep birlikte tuzlukları kaldırma kampanyasını başlatacağız. Bu tedbirin sağlık alanında devlet harcamalarını aza indireceğine ve hepimizin sağlığını artıracağına inanıyorum. Ben vatandaşlarımızın alınan bu kararlara gönüllü olarak riayet edeceğine inanıyorum diye konuştu.
     Vali Kızılcık, sigarayla mücadele konusunda çıkan kanunların uygulanması için illerde hassas davrandıklarını da kaydederek, Trabzonun bu anlamda kanunun çıkış amacına uygun olarak kapalı mekanlarda sigara tüketimini önemli oranda azalttığını söyledi.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber İl Hıfzıssıhha Kurulu Toplantısı yapıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER