İncirlikteki camiyle ilgili iddialar

İncirlikteki camiyle ilgili iddialar -Adana Valisi Coş: İlgili komutanla görüştük gerekli açıklamaların yapılmasının yararlı olacağını, kamuoyunun bilgilenmesinin faydalı olacağını ifade ettik -Bütün boyutlarıyla bu iddialar ara


ADANA (A.A) - Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, 10. Tanker Üs Komutanlığında ABD askerleri tarafından yılbaşı gecesi bir caminin tahrip edildiği yönündeki iddialarla ilgili olarak, İlgili komutanla görüştük gerekli açıklamaların yapılmasının yararlı olacağını, kamuoyunun bilgilenmesinin faydalı olacağını ifade ettik dedi.
     Vali Coş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla Çukurova Gazeteciler Cemiyetini (ÇGC) ziyaret etti. Coş, burada yaptığı açıklamada, gazetecilerin önemli bir kamu hizmetini yerine getirdiğini belirterek, tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı.
     Toplumda bir farkındalık yaratmak için bu tür günlerin kutlandığını belirten Coş, verilen hizmetlerin amacına ulaşıp ulaşmadığından, en ücra köşedeki vatandaşın bu hizmetlerden arzu edilen şekilde istifade edip edemediğinden basın sayesinde haberdar olunduğunu söyledi.
    
     -10. Tanker Üs Komutanlığındaki iddialar-
    
     Vali Coş, İncirlikteki 10. Tanker Üs Komutanlığında yılbaşı gecesi ABDli askerlerin üssün içindeki camiye girip, ahşap minberi parçaladıkları, camları kırdıkları ve Kuran-ı Kerimleri parçaladıkları iddiaları ile ilgili soru üzerine, Adana Valiliğinin de kamuoyunun bilgilendirilmesinden yana olduğunu söyledi.
     Kendilerine gelen bir bilginin henüz olmadığını belirten Coş, İlgili komutanla görüştük gerekli açıklamaların yapılmasının yararlı olacağını, kamuoyunun bilgilenmesinin faydalı olacağını ifade ettik. O da gerekli çalışmayı yapacaklarını söyledi. Bekliyoruz dedi.
     Coş, kendisinin soruşturma için talimat verip vermediğiyle ilgili soru üzerine, Konu adli bir olay olduğu için savcıların yetkisinde ama konuya askeri savcılar mı bakacak, yoksa cumhuriyet savcıları mı bakacak, olayın oluş şekli değerlendirildikten sonra boyutları araştırıldıktan sonra tahmin ediyorum bütün iddialar açıklığa kavuşacaktır. Türkiye şeffaf bir toplumdur, bu olayın da en iyi şekilde bütün yönleriyle açıklığa kavuşturulacağını ümit ediyoruz diye konuştu.
    
     -Diyanet İşlerine bağlı olmayan bir ibadethane var-
    
     10. Tanker Üs Komutanlığındaki caminin imamının asker olduğu yönündeki bir soruyu da cevaplayan Coş, şöyle devam etti:
     Orada sadece Türk vatandaşları değil, ABD askerlerinin arasında Müslüman olanlar da var. Ortak bir kullanım söz konusu. Oradaki mescit şeklindedir, camiler kütüğüne kayıtlı bir cami yoktur. Mescit şeklinde hizmet eden, Diyanet İşlerine bağlı olmayan bir ibadethane var. Oradaki imamlık görevini oradaki bir kişinin yaptığı ifade ediliyor.
     İmamlıkta sivillik, askerlik diye bir şey yok. İmamlık diye bir meslek de yok aslında. İslamiyetin kökenine indiğimizde ehil olan, yürütebilecek, yapabilecek kimse imamlık mevkine geçer ve namazı kıldırır. O konudaki çalışmalar, araştırmalar askeri makamlar tarafından yapıldığında hepimiz ne olup bittiğini ayrıntılı şekilde, doğru şekilde öğrenme imkanına kavuşacağız. Bu vesileyle caminin statüsü değişir mi değişmez mi o da incelenebilir. Bütün boyutlarıyla bu iddialar araştırılacak. Benzer iddiaların oluşmaması için gerekli tedbirlerin alınacağını değerlendiriyoruz.
    
     -ASKİ-
    
     Coş, bir soru üzerine ASKİye yönelik operasyonun birkaç gün önce yapıldığını, daha önce gerçekleştirilen bir ihaleyle ilgili olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Suç ve suçluyla mücadele konusunda devletimizin, güvenlik güçlerimizin çalışmaları kararlılıkla sürüyor. Her ne kadar bu çalışmalardan rahatsız olanlar olsa da milletimiz bu çalışmaların devam etmesini istiyoruz. Biz de milletimize hizmet eden devletin görevlileri olarak, yasalara uygun olarak çalışmalarımızı kesintisiz devam edecek.
     ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ise Türkiyede demokrasinin en önemli unsurlarından birinin basın olduğunu vurgulayarak, yıpranma hakkının en kısa sürede verilmesini beklediklerini bildirdi.
    
     Muhabir: Aykut Ünlüpınar/Ali Güreli
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber İncirlikteki camiyle ilgili iddialar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER