Iraka ihracatta Güneydoğu Anadolu damgası

Iraka ihracatta Güneydoğu Anadolu damgası -Geçen yıl bölgeden Iraka 4 milyar 221 milyon dolarlık ihracat yapıldı -GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz: -Irakı biz doyuruyoruz. Yağını, gıdasını, ununu, makarnasını biz veriyoruz


GAZİANTEP (A.A) - Orhan Çiçek - Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Iraka geçen yıl 4 milyar 221 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Bu miktarla Irakın bölge ihracatındaki payı yüzde 51,4 olarak gerçekleşti.
     AA muhabirinin Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerinden derlediği bilgiye göre, Iraka geçen yıl 2011e göre yüzde 24 artışla 1 milyar 506 milyon 263 bin dolarlık hububat bakliyat, 39 milyon 767 bin dolarlık kuru meyve, 798 milyon 694 bin dolarlık tekstil, 176 milyon 2 bin dolarlık halı, 1 milyar 700 milyon 339 bin dolarlık diğer ürünler olmak üzere toplam 4 milyar 221 milyon 65 bin dolarlık ihracat yapıldı.
     Irak, bu rakamla bölgeden yapılan toplam 8 milyar 208 milyon 473 bin dolarlık ihracatın yüzde 51,4ünü tek başına sırtladı.
     2011de 3 milyar 390 milyon 732 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilen Iraka geçen yıl en çok, ayçiçek yağı, demir-çelik, buğday unu, plastik ve mamulleri gönderildi.
    
     -GAİB Başkanı Çıkmaz-
    
     GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl bölgeden yapılan toplam ihracatın yüzde 50sinden fazlasının Iraka gerçekleştirildiğini söyledi.
     Bu durumun iyi olduğunu ancak bir ülkeye bağlı olmanın da her zaman bir risk oluşturduğunu aktaran Çıkmaz, Onun için ihracat yaptığımız ülkeleri çeşitlendirmeye çalışıyoruz. 2013ün Ocak ayında Irakın yanında Kamerun, Gine ve Libya gibi ülkelere yapılan ihracatta artış var diye konuştu.
     Iraka en çok yağ gönderildiğini ifade eden Çıkmaz, Irakı biz doyuruyoruz. Yağını, gıdasını, ununu, makarnasını biz veriyoruz. Halı, kimyasal maddeler, demir çelik ürünleri de gönderiyoruz. Yeni yılda merkezi hükümetle sıkıntı yaşamazsak Iraka ihracatımız daha da artacaktır dedi.
    
     -ABye ihracatta da artış bekleniyor-
    
     Bölge olarak 170in üzerinde ülkeye ihracat yapma başarısı gösterdiklerini dile getiren Çıkmaz, özellikle Afrika ülkelerine açılımın büyük faydasını gördüklerini vurguladı.
     Başbakan Erdoğanın geçtiğimiz günlerde Afrika ülkelerine yaptığı ziyarete de değinen Çıkmaz, şunları kaydetti:
     Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ekonomilerinde de iyileşme bekleniyor. Tabii bütün ülkelerde değil. Ama çalıştığımız İtalya, Almanya gibi ülkelerin ekonomilerinde iyileşme bekleniyor. İhracatımızdaki payı yüzde 20lerden yüzde 14lere düşen bu ülkelerle olan ihracatımızı artırmayı da hedefliyoruz. Ama en çok artışı da Afrika ülkelerinde bekliyoruz. Çünkü Başbakanımızın gittiği her yerde Türkiye cazibe merkezi oluyor. O ülkelerle ihracatımızda artış oluyor. Bu da sevindirici bir gelişme.
     2012de koydukları hedefleri tutturduklarına dikkati çeken Çıkmaz, 2013te de bölge olarak 10 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Iraka ihracatta Güneydoğu Anadolu damgası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER