İran Kültür Bakan Yardımcısı Najafi,

İran Kültür Bakan Yardımcısı Najafi, Nevşehir Valisi Savaşı ziyaret etti


NEVŞEHİR (A.A) - İkinci Uluslararası Hacıbektaş Aşure Günü için Hacıbektaşa gelen İran Kültür Bakan Yardımcısı Karim Najafi, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaşı ziyaret etti.
     Savaşın makamında gerçekleşen ziyarete, Najafi ile İrandan gelen kaymakamlar ve bazı İran üniversitelerinin öğretim üyeleri katıldı.
     Ziyarette konuşan Vali Savaş, İran ile Türkiyenin tarihi ve kültürel birlikteliğinin olduğunu, her geçen gün iki devlet arasındaki ilişkilerin de geliştiğini söyledi.
     İranın Horasan bölgesinden gelerek Anadoluya yerleşen Hacı BektaşVeli ve Mevlana gibi Anadolu erenlerinin iki ülke için de önemli şahsiyetler ve ortak değerler olduğunu kaydeden Savaş, Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen Aşure Gününde Türk toplumunda önemli bir yere sahip olan aşure geleneğinin yaşatılmasının son derece önemli olduğunu belirtti.
     Najafi de, İran topraklarında bulunan Horasan bölgesinden Anadoluya gelen ve kendileri için de son derece önemli olan Hacı Bektaş-ı Velinin kabrini ziyaret ettiklerini ve buradaki programlara katılacaklarını söyledi.
     Nevşehirde Türk misafirperverliğini yakından hissettiklerini belirten Najafi, tarihsel yakınlıkları olan iki devletin ilişkilerinin her geçen gün daha da geliştiğini, 2,5 milyar dolar olan ticaret hacminin günümüzde 20 milyar dolarlara ulaştığını kaydetti.
     İran ve Türkiye kültür bakanlıklarının iyi ilişkiler içinde olduğunu ifade eden Najafi, Hacıbektaş ziyaretlerinde Hacı Bektaş-ı Velinin yetiştiği yer olan Horasan Nişabur bölgesi ile Hacıbektaşın kardeş şehir olması yolunda tekliflerinin bulunduğunu sözlerine ekledi.
     Ziyaretin sonunda Vali Savaş, İran heyetine Avanosta yapılan Hitit tabağı hediye ederken, İran heyeti de Vali Savaşa çeşitli hediyeler takdim etti.
    
     Muhabir: Murat Asil / Yücel Velioğlu
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber İran Kültür Bakan Yardımcısı Najafi, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER