İş adamları büyüme rakamlarını değerlendirdi

İş adamları büyüme rakamlarını değerlendirdi -GAGİAD Başkanı Taner Özdurak: -İç pazarımız çok ciddi sinyal vermektedir -GAPGİAD Başkanı Akın Çalışkan: -Cari açık küçülürken ülkedeki yatırım durma noktasına geldi


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak ve Girişimci İşadamları Derneği (GAPGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çalışkan, 2012 yılı ekonomik hedeflerini değerlendirdi.
     Özdurak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cari açıktaki azalmanın 2011 yılının 3. çeyreğinde alınan tedbirler ve sıkı para politikalarının sonucu olduğunu belirtti.
     2012 yılının ilk çeyreğindeki büyüme rakamlarıyla beraber büyümenin 2. çeyrekte de en büyük destekçisinin, ihracat rakamlarındaki olumlu artış olduğunu ifade eden Özdurak, şöyle konuştu:
     İhracatımız büyümeye 5,7 puan katkı sağlarken iç pazardaki tüketim harcamalarının azalması büyümeyi -2,8 puan düşürmüştür. İç pazarda tüketim harcamalarındaki azalma ilk çeyrekte olduğu üzere ikinci çeyrekte de devam etmektedir. İç pazarımız bu anlamda çok ciddi sinyal vermektedir. Ekonomi yönetiminin iç talebi canlandırıcı tedbirler alması gerekmektedir. Sıkı para politikalarını biraz gevşetmekte yarar gözükmektedir. Soğutma tedbirleri ve cari açığı azaltmak önemli, fakat bunun işsizliği körükleyecek hale gelmesi de iyi değildir.
     Özdurak, ekonomide yıl sonu hedeflerinin yakalanması için iç pazardaki daralmayı önleyici tedbirler alınması gerektiğine dikkati çekti.
     Türkiyenin büyüme rakamlarını diğer ülkelerle karşılaştıran Özdurak, şunları kaydetti:
     Büyüme rakamlarımız, doğumuzda Çin 7.6, batımızda Amerika 1.7 büyürken, AB ülkelerinin binde 2 oranında küçülmesi penceresinden baktığımız zaman oldukça pozitiftir. Ancak ilk ve ikinci çeyrek rakamlarımız devam ettiği takdirde üçüncü çeyrekte biraz daha daralma beklenmektedir. Dördüncü çeyrekte tekrar büyüme beklenmektedir. Bu resimle yıl sonu yüzde 4lük büyüme hedefimizi olağanüstü bir durum olmadıkça yakalamamız zor gözükmektedir.
    
     -GAPGİAD Başkanı Akın Çalışkan
    
     GAPGİAD Başkanı Akın Çalışkan da talebi daraltıcı politikaların sonuç verdiğini, tüketim ve yatırım için yapılan ithalatın gerilediğini ifade etti.
     Bunun sonucunda cari açığın küçüldüğünü dile getiren Çalışkan, Cari açık küçülürken ülkedeki yatırım durma noktasına geldi. Cari açığı kapatmak için ithal etmiş olduğumuz ara sanayi mallarını ülkemizde üretme yoluna gitmek ve en büyük ithalatımız olan enerjide yenilebilir enerji kaynaklarına yönelmek zorundayız diye konuştu.
     Cari açığın azalmasına rağmen ekonomik gerilemenin söz konusu olduğunu, bunun da tamamen iç talepteki durgunluktan kaynakladığını belirten Çalışkan, şöyle devam etti:
     İkinci çeyrekte ekonomi birinci çeyreğe kıyasla yüzde 1,9 oranında büyüdü. Bu büyümeyle ilk çeyrekteki yüzde 0,4lük daralma telafi edildi. Ancak 2012 ikinci çeyrekte yatırım ve tüketim harcamalarında düşüşün sürdüğü gözlemleniyor. Kamu harcamalarında ise çok sınırlı bir artış var. Dolayısıyla kamu harcamalarındaki bu artış tasarrufu engelliyor. Büyüme yüksek olmasına rağmen iç talepte canlanma yok. Büyümenin ana kaynağı son iki çeyrekte olduğu gibi yine net ihracattaki artış oldu.
     Çalışkan, bu durumda Türkiyenin yıl sonunda yüzde 4lük büyümeyi başarabilmesi için iç talepte canlanma gerektiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber İş adamları büyüme rakamlarını değerlendirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER