İşitme kaybı okul başarısını etkiliyor

İşitme kaybı okul başarısını etkiliyor -İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Karataş: -Hafif ya da orta düzeyde işitme kaybı olup da fark edilmeyerek tedavi edilmeyen çocuklarda ka


MALATYA (A.A) - Tuba Karahan - İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Karataş, hafif ya da orta düzeyde işitme kaybı olup da fark edilmeyerek tedavi edilmeyen çocuklarda kalıcı algılama ve konuşma bozuklukları oluşabildiğini belirterek, işitme kayıplarının okul başarısına da ciddi anlamda olumsuz etkileri bulunduğunu bildirdi.
     Karataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok ileri derecede işitme kaybı olan çocukların fark edilebildiğini ve tedavi edildiğini, ancak orta ve hafif düzeyde işitme kayıplarının gözden kaçırılabildiğini ifade etti.
     Kulağın işitmesiyle beynin algılamayı sağladığını dile getiren Karataş, kulakta işitme eksik kalınca beyindeki algılama hücrelerinin bir kısmının öldüğünü vurguladı. Karataş, Hafif ya da orta düzeyde işitme kaybı olup da fark edilmeyerek tedavi edilmeyen çocuklarda kalıcı algılama ve konuşma bozuklukları oluşabiliyor dedi.
     Bu durumdaki çocukların tespit edilerek, erken tanı ve tedaviyle sağlıklı bir hayat yaşayabileceklerini ifade eden Karataş, bunun için de ailelerin çocuğun işitsel tepkilere yönelik davranışlarına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
     Ailelere, çocuklarının televizyon izlerken ya da bir seslenme esnasındaki tepkisinden şüphelenmeleri halinde bir hekime başvurmalarını öneren Karataş, Bazen bize 7 yaşında hastalar geliyor. Bir kulağı duyuyor, bir kulağı hiç duymuyor. Bu çocuk 7 yaşına kadar normal, hiçbir belirti vermeden büyüyebiliyor. 7 yaşında tesadüfen gelip, biz test yaptığımızda aslında 1 yaşında oluşmuş, tek tarafı tümüyle işitmeyen çocuk bile atlanabiliyor. O yüzden çocukların işitme testlerinin erken dönemde yapılması gerekiyor. Aksi halde bu çocuklarda kalıcı algı ve konuşma sorunları olabilir diye konuştu.
    
    
     -Öğretmenler de öğrencilerini gözlemeli-
    
     Orta ve hafif düzeydeki işitme kayıplarının okul başarısına da ciddi anlamda olumsuz etkileri bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Erkan Karataş, Orta ve hafif düzeyde işitme kaybı olan çocukların genellikle derslerde aktif olmadıkları görülür, derslerde, sınavlarda başarılı olamadıkları gözlenir ve okul başarıları düşer dedi.
     Öğretmenlerin de çocukların işitsel tepkilere yanıtlarını gözlemlemeleri gerektiğine işaret eden Karataş, işitme kaybında dikkat edilmesi gereken durumları şöyle anlattı:
     Çocuk yüksek sesle televizyon izliyorsa, okul başarısı düşükse, arkadan seslenildiğinde dönüp bakmıyorsa ya da tepkisi geçse, zil, telefon gibi seslere tepkisi az ise bu gibi durumlarda aile de öğretmen de şüphe duymalı.
    
     -İşitme cihazıyla sosyal hayata adapte olabilirler-
    
     Hafif ve orta düzeyde işitme kaybı teşhislerinde öncelikle nedenlerine baktıklarını dile getiren Karataş, iltihaplanmaya bağlı bir durumsa ilaç tedavisiyle düzelme görülebildiğini söyledi.
     İç kulakta sinirsel tip işitme kaybının mevcut olduğu durumlarda da işitme cihazlarıyla çocukları tedavi edebildiklerini kaydeden Karataş, Bu çocukların aynen gözlük kullanma gibi işitme cihazlarını kullanmaları gerekiyor. Bu şekilde sosyal hayata daha çabuk adapte olup, daha başarılı olmaları sağlanabiliyor. Aksi takdirde sosyal hayattan da geri kalırlar, başarılı olabilmeleri de söz konusu olmaz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber İşitme kaybı okul başarısını etkiliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER