İşsizlik dertleri yok

İşsizlik dertleri yok -Kamu ve özel sektördeki istihdam olanaklarının yanı sıra son yıllarda kentsel dönüşüm, gayrimenkul değerlendirme ve coğrafi bilgi sistemlerine yönelik çalışmaların, harita ve geomatik mühendisliği bölümü mezunlar


SİVAS (A.A) - Önder Felek - Harita ve geomatik mühendisliği bölümü mezunlarının, son yıllarda, kentsel dönüşüm, gayrimenkul değerlendirme ve coğrafi bilgi sistemlerine yönelik çalışmalar dolayısıyla kamu ve özel sektörde yüksek maaşla iş bulabildiği bildirildi.
     Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Poyraz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki yıllarda jeodezi ve fotogrametri bölümü adı altında eğitim verdiklerini, bölümün adının insanlar tarafından çok fazla algılanamaması nedeniyle, 4 üniversitenin geomatik, 10 üniversitenin de harita mühendisliği adıyla isim değişikliğine gittiğini söyledi.
     Geomatik ve harita mühendisliğinin benzer eğitimi veren bölümler olduğunu dile getiren Poyraz, yersel ve fotogrametrik yöntemlerle uydu ve bilgisayar teknolojilerinden yararlanarak, yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün topografik ya da tematik haritalarını ürettiklerini belirtti.
     Poyraz, coğrafi bilgi sistemlerinin oluşturulması, kıta hareketlerinin belirlenmesi, kırsal ve kentsel toprak düzenlemeleriyle tarihi eserlerin restorasyonunu da yaptıklarını aktardı.
     Tüm yatırım ve mühendislik hizmetlerinin altyapısının oluşturulması, yeryüzünün dört boyutlu olarak ölçülmesi, haritalanması ve modellenerek gösterimi aşamalarında da söz sahibi olan bir mühendislik bilimi olduklarını ifade eden Poyraz, 14 üniversiteden yılda ortalama bin 200 öğrencinin mezun olduğunu bildirdi.
    
     -Asistan maaşını beğenmiyorlar-
    
     Yrd. Doç. Dr. Poyraz, bu bölümlerden mezun olanların iş bulma sıkıntısı çekmediğini, özellikle son yıllarda artan kentsel dönüşüm çalışmalarının mesleğe olan talebi artırdığını vurguladı.
     Harita ve geomatik mühendisleri için özel sektör ve kamuda çok sayıda iş imkanı bulunduğunu açıklayan Poyraz, şunları kaydetti:
     Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Harita Genel Komutanlığı, yeni kurulan ve gelişmekte olan Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, Karayolları Genel Müdürlüğü, İl Özel İdarelerinde ve belediyelerde istihdam edilebiliyorlar. Son yıllarda artan kentsel dönüşüm uygulamaları, coğrafi bilgi sistemlerine yönelik çalışmalar, gayrimenkul değerlendirme ile yol ve baraj inşaatları da mezunlarımıza ilgiyi artırdı. Özel sektörün de talebinde ciddi artış var. Yeni mezunlarımız özel sektörde 2 bin 500 lira maaşla işe başlıyor. Devlette maaşlar daha da tatmin edici. Akademisyen bulamıyoruz. Mezunlarımız asistan maaşını beğenmiyor. Birçok üniversitemiz bölüm açma gayretinde ancak öğretim üyesi sıkıntısı var.
     Yrd. Doç. Dr. Fatih Poyraz, yılda bin 200 mezun verildiğini, ihtiyacın ise bu rakamın çok çok üstünde olduğunu belirterek, harita ve geomatik mühendisliği bölümlerden mezun olanların işsizlik gibi bir sıkıntısının olmadığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber İşsizlik dertleri yok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER