İzmirde mandalina üreticisinin yüzü güldü

İzmirde mandalina üreticisinin yüzü güldü -Seferihisar Belediyesinin hazırladığı projeyle kurulan fabrikalarda mandalinalar işlenerek hem ihracat yapılıyor hem de üretilen mandalinanın tarlada kalması engelleniyor -Seferihisar Beledi


İZMİR (A.A) - Efsun Yılmaz - İzmirde Seferihisar Belediyesinin hazırladığı projeyle kurulan fabrikalarda mandalinalar işlenerek hem ihracat yapılıyor hem de üretilen mandalinanın tarlada kalması engelleniyor.
     Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mandalinanın ilçe için çok değerli olduğunu, bölge halkının büyük bölümünün ekmeğini mandalinadan kazandığını belirtti.
     Mandalina üreticilerinin geçmişte ticari açıdan mağdur olduğunu dile getiren Soyer, Biz de belediye şemsiyesi altında Mandalina Üretici Birliği kurduk. Şu anda bu birlik, 86 civarında üreticiyi bünyesinde toplamış vaziyette. Üreticilerin toplam üretimi de Seferihisarın toplam üretiminin yüzde 20sini aştı diye konuştu.
     Mandalina Üretici Birliğinin olumlu bir adım daha attığını ve ilçede bir mandalina işleme tesisi satın alarak 10 Ekimden itibaren işlettiğini anlatan Soyer, Sırbistana ilk tırımız gitti, ilk ihracatımızı gerçekleştirdik. Önümüzdeki hafta Rusyaya ihracat başlayor dedi.
     Mandalina üretiminin gelecek yıl 4 bin ton olmasını hedeflediklerini dile getiren Tunç Soyer, ürünün bin tonunun Rusya, Sırbistan, Ukrayna ve Romanyaya ihraç edeceklerini dile getirdi.
    
     -Fabrikalar çalışmaya başladı-
    
     Belediyenin mandalina üretimini desteklemek için çalıştığını vurgulayan Tunç Soyer, Ulamış Mahallesindeki S.S. Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin belediye desteğiyle fabrika kurduğunu ve mandalina suyu ve reçeli ürettiğini belirtti.
     İhraç edilmeyecek kalitedeki ürünün daha önce tarlalara döküldüğünü ve ziyan olduğunu dile getiren Soyer, şunları kaydetti:
     Tarlalar turuncu zeminle kaplanır, mandalinalar ziyan olurdu. Biz de bunu engellemek için fabrika kurduk. Kurduğumuz iki fabrikada mandalina suyu ve reçeli üretiyoruz. Mandalina suyunu okullarda öğrencilere dağıtıyoruz. Reçeli de önümüzdeki hafta satışa çıkaracağız ama ilk ürettiğimiz reçelin satışı İtalyada yapıldı. Reçelimizi mümkün olduğu kadar tanıtmaya ve dünyanın her yerine ulaştırmaya devam edeceğiz. Böylece ikinci kalitede ürünü değerlendirmiş ve dünyayı böyle bir lezzetle buluşturmuş oluyoruz.
    
     Muhabir: Efsun Yılmaz / Ramazan Ercan
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber İzmirde mandalina üreticisinin yüzü güldü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER