İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü personeline organ bağışı sunumu yapıldı


İZMİR (A.A) - Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Pakize İstan, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü personeline Organ Bağışı konusunda sunum yaptı.
     İzmir Arkeoloji Müzesi toplantı salonunda yapılan etkinliğe il müdürlüğü ve bağlı müzelerin personeli katıldı.
     İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, yaptığı konuşmada, organ bağışına dikkati çekmek istediklerini vurgulayarak personelin kampanyaya gösterdiği ilgiye teşekkür etti.
     Ediz, Amacımız, organ bekleyen hastalara destek olmaktır. Bugün bize yapılan sunumda öğrendiklerimiz bilgileri çevremizdekilere de anlatarak hassasiyeti arttırmalıyız. Herkesin birgün başına gelebilecek veya bir yakının yaşayabileceği organ ihtiyacına karşı ailelerimize, yakınlarımıza gerekli vasiyeti de bırakmalıyız dedi.
     DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Pakize İstan ise Türkiyede son yıllarda organ bağışlayanların sayısında önemli oranda artış yaşandığını belirterek şöyle konuştu:
     Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın organları en fazla 72 saat yaşayabiliyor. Bitkisel hayata giren bir hasta ise yıllar sonra hayata dönebiliyor. Organ bağışı konusunda toplumda bir duyarlılık armaya başladı. 2011 yılında canlı iken organ bağışında bulunanların sayısında dünyada birinci sıraya yerleştik. Beyin ölümü gerçekleşen kişinin ailesi onay verdiğinde bu organlar başka canlara yaşam veriyor. Bugün organ nakillerinin yüzde 75i canlıdan canlıya yapılırken kadavradan yapılan nakillerin oranı yüzde 25te kalıyor. Aslında istenilen oranlar bunun tam tersidir. Fakat Türkiyede akrabaya, yakınına yaşarken can vermek öldükten sonra vermekten daha önemli halde.
     İstan, organ bağışında bulunmak isteyen personeli hastaneye davet etti.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER