İZTO Meclisi toplantısı

İZTO Meclisi toplantısı -Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş: -Türkiyenin yoğun ticaret yaptığı bölgelerin büyük bir kısmının ekonomik ve siyasi krizlerle boğuşması ihracatı olumsuz etkiliyor -En büyük darbeyi Suriye üzerinde


İZMİR (A.A) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiyenin yoğun ticaret yaptığı bölgelerin büyük bir kısmının ekonomik ve siyasi krizlerle boğuşmasının ihracatı olumsuz etkilediğini söyledi.
     İZTOnun ağustos ayı meclis toplantısı yapıldı. Meclisin açılışında son günlerde meydana gelen terör olaylarında şehit düşenler için saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.
     Oda Başkanı Demirtaş, yaptığı konuşmada, Türkiye çevresindeki coğrafyada yaşanan gerginliğin ticareti vurduğunu belirterek Avro Bölgesindeki resesyonun depresyona dönüşme ihtimalinin herkesi korkutuğunu söyledi.
     Demirtaş, şöyle devam etti:
     Yoğun ticaret yaptığımız bölgelerin büyük bir kısmı ekonomik ve siyasi krizlerle boğuşuyor. Atılan tüm adımlara rağmen Yunanistan umutsuz vaka olarak kabul ediliyor. İspanyanın da başı ciddi anlamda dertte. Suriye ile ilişkiler gergin. Bölge alev topuna döndü. Irak ile de durum benzer şekilde. Bağdat ve Şam ile kopan ilişkiler Türkiyenin güvenliğini tehdit ediyor.
     Ekonomik açıdan bakıldığında da fatura kabarık. Türkiyenin en önemli sınır ticaretinin yapıldığı bölgede ticaret durma noktasına geldi. En büyük darbeyi Suriye üzerinden transit geçişle tüm Ortadoğuya mal gönderen yaş meyve sebze sektörü gördü. Sektörün ihracat kaybının 200 milyon doları bulduğu ifade ediliyor.
     Konuşmasında geçen hafta Sakız Adasında çıkan yangına da değinen Demirtaş, yangına mühadale konusunda Sakız Belediye Başkanına yardım teklifinde bulunduklarını ancak cevap alamadıklarını belirtti.
     Geçen yıl Rodos Adasında çıkan yangında da yardım tekliflerine olumsuz yanıt verildiğine değinen Demirtaş, Yine sakız ağaçlarının yanışını izlemek zorunda kaldık. Büyük üzüntü duyduk. Bu coğrafyada hepimiz aynı havayı teneffüs ediyoruz diye konuştu.
    
     -İzmir Fuarını desteklemeliyiz
    
     Demirtaş, 81inci kez düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarının eski ihtişamından uzak olmasına rağmen halen kent ve ülke ekonomisine inkar edilemeyecek katkılarının bulunduğunu söyledi.
     Demirtaş, Halen bu etkinlik için şehir dışından ve ülke dışından çok sayıda iş adamı, bürokrat ve devlet adamı geliyor. Bunlar, kentimiz için hem ekonomik fayda hem de prestij kaynağıdır. Fuarımıza sahip çıkmak görevimiz dedi.
     İzmiri fuarlar ve kongreler kenti olarak görmeyi herkesin istediğini ancak şimdilik bunun başarılamadığını dile getiren Demirtaş, Odalar Birliği takvimine göre yıl içinde düzenlenen fuarlarda aslan payını İstanbulun aldığını, İzmirin ise Bursadan sonra 3üncü sırada bulunduğunu ifade etti.
     İzmirin fuarlar ve kongreler kenti olması amacıyla İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosunun (CVB) başkanlığını da İZTOnun yürüttüğünü belirten Demirtaş, şunları kaydetti:
     Elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz. Ama ne yazık ki kruvaziyerde olduğu gibi bu konuda da hiçbir kurumdan destek alamıyoruz. Ticaret Odası elini uzattıysa herkes elini çekiyor. Bu, para meselesi değil, birlikte güç olma meselesi. Maalesef kongre bürosuna destek olunamıyor. İzmir nasıl kongre ve fuarlar kenti olacak- İzmir, İZTOyu bu konuda da yalnız bıraktı. Belediyemizin kuruluşu İZFAŞ da bu işin içinde ama Avrupada en büyük kaynağı belediyeler veriyor. Bu konuda belediye ile görüşeceğiz.
    
     -Kruvaziyer Limanına AVM-
    
     Toplantıda söz alan İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Çalışkan ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkarılan Kruvaziyer Limanında alışveriş merkezi (AVM) yapılması konusunun meclis toplantısı gündemine alınması için yönetim kurulu toplantısında verdiği önerinin reddedildiğini belirtti.
     Bu konunun tartışılması gerektiğini ifade eden Çalışkan, şöyle konuştu:
     Kruvaziyer Limanı içinde yapılacak bir AVM, İzmirin ticari hayatını temelden etkileyecektir. İzmir Kruvaziyer Limanı projesinde 100 bin metrekare ticari alan yapma hakkı verilmektedir. İzmir kamuoyunda buna karşı çıkışlar olmuş, Sayın Demirtaş ise AVMyi desteklemiştir. Bu kadar önemli bir konu İZTO Meclisinde tartışılmalı, meclis bu konuda bir karar vermelidir.
     Meclis toplantısında, üniversite yerleştirme sınavında matematik ve fen dallarında Türkiye birincisi olan Halil Samet Çıldır 3er, Seviye Belirleme Sınavında 500 tam puan alan Türkiye ikincisi Yiğit Atay ve Berke Saat 2şer tam altın ile ödüllendirildi.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Tolga Albay
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber İZTO Meclisi toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER