İZTO temmuz ayı olağan meclis toplantısı

İZTO temmuz ayı olağan meclis toplantısı -Oda Başkanı Demirtaş: Eski yıllarda, şu sıralar yaşananların (Suriye) onda biri bile finansal piyasaları alt üst ederdi. Çünkü Türkiyenin, kamu borcu, bütçe açığı ve bankacılık sistemi iy


İZMİR (A.A) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Suriyedeki çatışmaların Türkiye sınırına dayandığını belirterek, Eski yıllarda, şu sıralar yaşananların onda biri bile finansal piyasaları alt üst ederdi. Şimdi duyarlılık var ama panik yok. Çünkü Türkiyenin, kamu borcu, bütçe açığı ve bankacılık sistemi iyi yönetiliyor dedi.
     İZTO temmuz ayı olağan meclis toplantısında konuşan Demirtaş, Suriyedeki çatışmalardan özellikle sanayicilerin ve nakliyecilerin zarar gördüğünü söyledi.
     Çatışmaların, Türkiyenin sınırına dayandığını belirten Demirtaş, şunları kaydetti:
     Savaş uçağımız düşürüldü, savaş söylentileri çıktı. Ne dolar fırladı ne de altın. Çünkü Türkiyenin kamu borcu, bütçe açığı ve bankacılık sistemi iyi yönetiliyor. Bu sayede Türkiyedeki piyasa faizi geriliyor. Batıda, faizlerin daha uzun bir süre düşük kalacağının anlaşılması, AB bankalarının sermaye sorunlarının çözümünün zorluğu, Türkiyenin cari açığında görülen nispi iyileşme, yabancı yatırımcıyı, artan biçimde Türk finansal piyasalarına kaydırmaya başladı.
     Demirtaş, bunca artıya rağmen Türkiyenin kredi notunun hala yatırım yapılabilir seviyede olmadığına dikkat çekti.
     Türkiyenin, kesintisiz büyümesini 2012nin ilk üç ayında sürdürdüğünü anlatan Demirtaş, şöyle devam etti:
     Ülke 2012nin ilk çeyreğinde yüzde 3,2 oranında büyüdü. 3,2lik büyüme ekonomik krizden çıkıldığından bu yana en düşük oran. Frene basmak zorunda kaldığımız dönemde bile, yumuşak iniş yaparak eksiye düşmeden büyümemizi sürekli kıldık. Eğer yıl sonunda Orta Vadeli Programda yer alan yüzde 4lük büyümeye ulaşabilirsek, yumuşak inişi gerçekleştirmiş olacağız ve 2012 yılında dünyada en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer almayı başaracağız. Bu rakam ile dahi, Avrupada da en hızlı büyüyen ülke olacağız.
    
     -Esnafın çoğu, çekle alışverişi kesti-
    
     Demirtaş, esnafın çoğunun çeklerle alışverişi kestiğini söyledi.
     Yıllardır çalıştığı ve çok güvendiklerinin dışında kimsenin çeki kabul etmediğini savunan Demirtaş, vadeli çeklerde tahsilatın durma noktasına geldiğini dile getirdi.
     Karşılıksız çek sayısının Türkiye genelinde yüzde 51,6 artışla 405 bin 840 adede yükseldiğini ifade eden Demirtaş, Protestolu senet sayısı, Türkiye genelinde geçen yıla göre 200 milyon TLnin üzerinde arttı. İzmirdeki artış ise geçen yılın yaklaşık 2,5 katı. Tedbir alınmazsa mahkemeler çekin ağırlığı altında ezilecek. Karşılıksız çeklere karşı alacaklıyı koruyacak yeni bir sisteme ihtiyaç var. Bu yeni bir yasal düzenleme olabileceği gibi risk sigortası da olabilir dedi.
    
     -Dalan, mahkeme kararıyla geri döndü-
    
     Geçtiğimiz mart ayında, şirketindeki temsil ve ilzam yetkisi süresinin bittiği gerekçesiyle, İZTO Yönetim Kurulu ve meclis üyeliği düşürülen, ardından da meclis toplantısından dışarı çıkarılan Fatih Dalan, mahkeme kararıyla geri döndü.
     Dalan, İzmir 14. Asliye Ticaret Mahkemesinin kararıyla meclis üyeliğinin yanı sıra yönetim kurulu üyeliği görevine döndü.
     Dalan, yaptığı konuşmada, bu süreçte kendisine destek verenlere teşekkür etti.
     Kimseye kırgın olmadığını belirten Dalan, 16 Mart 2002 tarihinde Ekrem Demirtaş imzalı, görevimin sona erdiğine dair yazıyı aldım.
     Yol haritası belirleyerek çalışmaya başladım. Bu süreçte hiç kimseyle bir kırgınlığımın olmadığını belirtmek istiyorum. Ekrem Demirtaş, daha önce de başkanımdı bugün de başkanım, gelecekte de başkanım olacak. Kendisinden çok şey öğrendim. Bu süreçte bana desteği oldu diye konuştu.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Binnaz Ersoy
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber İZTO temmuz ayı olağan meclis toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER