Jeotermal enerjide Guinness Rekorlar Kitabı hedefi

Jeotermal enerjide Guinness Rekorlar Kitabı hedefi -Simav Belediyesi, 25 bine yakın kişinin yaşadığı kentte yaklaşık 10 bin binada kullanılan jeotermal enerjiyi gelecek yıl 8 bin binaya daha verip tüm kenti ısıtarak, en çevreci şehir


KÜTAHYA (A.A) - Zekeriya Türkel - Kütahyanın Simav ilçe Belediyesi, 10 bine yakın konutta kullanılan jeotermal enerjiyi bir yılda 8 bin konuta daha verip 25 bin nüfuslu kentin tamamını bu enerjiyle ısıtarak, en çevreci şehir unvanıyla Guinness Rekorlar Kitabına girmek için başvuracak.
     Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan, AA muhabirine, kentte jeotermal enerji kullanımına yönelik girişimlerinin, 1990 yılında dönemin Belediye Başkanı Metin Karakuyu tarafından başlatıldığını söyledi.
     Karakuyunun, Eynal Kaplıcaları mevkisindeki jeotermal enerjinin 4 kilometre uzaklıktaki ilçe merkezine nakledilmesi için katılım bedeli adıyla kaynak oluşturulmasını önerdiğini ve 780 kişinin belediyeye 2 bin 500er lira ödeyerek abone olduğunu belirten Karahan, şöyle devam etti:
     O tarihte bu vatandaşlarımıza sertifika verildi. Jeotermal enerji imkanı sağlanırsa iki yıl ücretsiz yararlanacaklardı. Simavda jeotermal yolculuğu, dönemin Belediye Başkanı Karakuyunun gayretleri ve bu işe inanan 780 vatandaşın destekleriyle başladı. İlk enerji, 1991de Kışla Caddesindeki konutlara verildi. Daha sonra diğer mahallelere dağıtılmaya başlandı.
     Önceleri bin, 2 bin abone derken şu anda 10 bin aboneye ulaşmış durumdayız. 12 mahallemizde jeotermal enerji kullanılıyor. Belediyemize yeni katılan mahallelerimiz dahil olmak üzere 9 mahallemiz bu enerjiyi bekliyor. Gelecek yıl 7 mahallemize jeotermal enerjiyi vereceğiz. Sadece yasal durumdan dolayı Cuma ve Karşıyaka mahallerimize enerji veremeyeceğiz. Kentsel dönüşüm kararı çıkarsa buralar da enerjiden yararlanacak. 12 mahalledeki enerji portföyümüzü genişletip 9 mahallemizi daha jeotermalden yararlandırarak gelecek yıl kentimizin tümünü ısıttığımızda Guinness Rekorlar Kitabına girmek için başvuracağız. Çalışmalarımızı, 10 bin binaya ek olarak 8 bin binaya bir yılda jeotermal enerji vererek bacalardan duman tütmeyen en çevreci şehir unvanını kazanmak için sürdürüyoruz.
    
     -Bir odanın için harcanan odun kömür parasıyla bütün ev ısıtılıyor-
    
     Karahan, Simavın, jeotermal enerjiyi konut ısıtmasında kullanmak isteyen Türkiyedeki birçok belediyeye bilgi akışı sağlayabilir duruma geldiğini anlattı.
     Simavın, jeotermal enerji kullanımında Türkiyeye örnek olduğunu dile getiren Karahan, şöyle konuştu:
     Jeotermal enerji, doğal gaz veya fuel oil yakıtına göre çok ucuz. 100 metrekarelik konuttan ısınma ve sıcak su kullanımı olarak yılda yaklaşık 940 lira alıyoruz. Bunu da 8 ayda taksitle tahsil ediyoruz. Yazın 4 aylık kullanımdan ücret almıyoruz. Bir odanın ısınması için ödenen odun kömür parasına bütün evi ısıtıyor ve sıcak sudan yararlandırıyoruz. Evlere ısınmada 60-65 derece sıcaklığa sahip su gönderiyoruz. Bu su 3 aşamada evlere giriyor. Önce kuyu başındaki eşanjör merkezimizde 100 dereceye, ilçe eşanjör merkezimizde de 80 dereceye düşürüyoruz ve evlerin eşanjörlerine 60-65 derece olarak gönderiyoruz. Evlerin boylerlerine sıcak su kullanımı olarak da 50-55 derece jeotermal enerjiyi gönderiyoruz.
     Karahan, Simavın, Türkiyede konut ısıtmasında jeotermal enerji kullanan abone sayısı bakımından İzmirin Balçova ilçesi ve Afyonkarahisardan sonra 3üncü sırada yer aldığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Jeotermal enerjide Guinness Rekorlar Kitabı hedefi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER