Jeotermalle meyve ve sebze kurutan ilk

Jeotermalle meyve ve sebze kurutan ilk devlet tesisi -Kırşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresinin ortaklığında kurulan kamu sektörünün ilk jeotermal sebze ve meyve kurutma tesisine Ahiler Kalkınma Ajansı da hibe desteği sağladı


KIRŞEHİR (A.A) - Jeotermal enerji, ısınma ve turizm sektöründen sonra, meyve sebze kurutma tesislerinde de kullanılmaya başlandı.
     Kırşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresinin işbirliğiyle Karakurt beldesinde kurulan kamunun ilk jeotermal sebze ve meyve kurutma tesisi faaliyete geçti.
     Türkiye Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Müdürü ve Kırşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İrem Çigci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, jeotermal meyve ve sebze kurutma tesisinin, Kırşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresinin hazırladığı projenin Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilmesiyle hayata geçirildiğini söyledi.
     Ajansın 850 bin lira hibe desteği sağladığını, belediye ile özel idarenin de 150 bin lira kaynak aktardığını ifade eden Çigci, tesisin, kamu sektörünün açtığı ilk jeotermal meyve ve sebze kurutma tesisi olduğunu, enerji maliyetinde büyük bir düşüş sağlandığını bildirdi.
     Çigci, şöyle konuştu:
     Türkiyede jeotermal ısı ile meyve sebze kurutulması yönünde fazla bir çalışma yapılamamış. Kızılcahamamda özel sektöra ait bir çalışma var. Jeotermal ile meyve ve sebze kurutması yapılıyor. Türkiyede daha çok kömür, doğalgaz, elektrik gibi maliyeti yüksek olan enerji kaynakları ile kurulan tesisler mevcut. Kamu eliyle ve jeotermal kaynakla meyve ve sebze kurutması yapılan tek tesis Kırşehirde kurulan tesistir.
     Kaplıcaları ve jeotermal kaynağı ile ünlü olan Kırşehirin Karakurt beldesindeki tesis 2 aşamada yapıldı. Bir tanesi ısı merkezi. Diğeri kurutma tesisi. Isı merkezi toplam 470 bin lira, kurutma tesisi ise 360 bin liraya mal oldu. Toplamda 850 bin liralık bir hibe destek alındı. Diğer yatırımlarla birlikte maliyeti 1 milyon lirayı bulmaktadır. 150 bin lirasını belediye ve özel idare karşıladı.
     İrem Çigci, tesisin işleyişi hakkında ise şu bilgileri verdi:
     Kuyudan çıkan 15 lt/sn debideki 52 derece termal su, izolasyonlu hat ile jeotermal ısı merkezine giderek, eşanjörler yardımıyla buradaki şebeke suyunu ısıtmaktadır. Isınan su, kurutma tesisi binasına gidip klima santralden sıcak hava ile kurutma yapılan fırını ısıtmaktadır. Kurutma işlemi, oda tipi, tepsili tünelli kurutma sistemi ile yapılmaktadır. Suyun çıkış sıcaklığı 52 derece. Meyveleri ise 48 derecede kurutuyoruz. Ortalama ısıtma süresi 5-6 saat. Meyvelerin özelliklerine göre bu süre değişebiliyor
    
     -Atıl okul binaları değerlendirildi-
    
     Çigci, tesisin kurulması için beldede atıl durumda olan ilköğretim okulu binalarının değerlendirildiğini söyledi. Devralınan binaların güçlendirildiğini ve yenilendiğini ifade eden Çigci, meyve ve sebze kurutma tesisi kurularak ekonomiye kazandırıldığını kaydetti.
     Jeotermal Sebze ve Meyve Kurutma Tesisinin pilot olarak çalışmalara başladığını anlatan Çigci, jeotermal kaynağa sahip olan diğer illerin belediyeleri tarafından da ilgi ile takip edildiğini ve örnek alınmaya başlandığını kaydetti.
    
     Muhabir: Abdullah Yıldız / İsmail İçer
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Jeotermalle meyve ve sebze kurutan ilk Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER