JFMO Trabzon Şube Başkanı Demirbaş: Ülkemizin

JFMO Trabzon Şube Başkanı Demirbaş: Ülkemizin acilen yapı stokunun belirlenmesi, iyileştirmelerin yapılması, iyileştirmenin yeterli olmadığı durumlarda dayanıksız binaların yıkılması ve kentsel dönüşümle yenilenmesi gerekli


TRABZON (A.A) - Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) Trabzon Şube Başkanı Nuh Demirbaş, ülkenin acilen yapı stokunun belirlenmesi, iyileştirmelerin yapılması, iyileştirmenin yeterli olmadığı durumlarda dayanıksız binaların yıkılması ve kentsel dönüşümle yenilenmesinin gerekli olduğunu bildirdi.
     Demirbaş, yaptığı yazılı açıklamada, deprem zararlarının, can ve mal kayıplarının azaltılmasının tek yolunun mühendislik çalışmalarının eksiksiz meslek disiplinleri arasında herhangi bir ayrım yapmadan bir bütünlük içinde yapılması olduğunu vurguladı.
     Yeni yerleşim alanlarının, makro ve mikro planlama yapılarak belirlenmesi gerektiğini ifade eden Demirbaş, şöyle devam etti:
     Yer seçim kararları mutlaka yerinde yapılacak bilimsel çalışmalar sonucunda ilgili mühendislik disiplinlerinin katılımıyla karara bağlanmalıdır. Bunun için depreme karşı güvenli yerleşim alanları belirlenerek, depreme dayanıklı altyapı üstyapı yapıları tasarlanmalı ve üretilmelidir. Yapı tasarımının ana bileşenlerinden olan jeofizik mühendisliği uygulamaları olmazsa olmazdır.
     Demirbaş, depreme dayanıklı binaların üretilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Ülkemizin acilen yapı stokunun belirlenmesi, iyileştirmelerin yapılması, iyileştirmenin yeterli olmadığı durumlarda dayanıksız binaların yıkılması ve kentsel dönüşümle yenilenmesi gereklidir. Depreme dayanıklı binalar üretmeli kamu ve özel sektör kadar diğer paydaşlar bu yapılardan sorumlu olmalıdır. Yıkılan ve hasar gören binaların inşasına izin verenlen statik projelerin hazırlanmasına esas jeoteknik raporu olmadan ruhsat verenler, yeterli denetimi yapamayanlarda aynı derecede sorumlu olmalıdır. Her depremden sonra hep müteahhitler sorumlu tutulmamalıdır. Yıkılan binaların sorumlularından mutlaka hesap sorulmalıdır.
    
     Muhabir: Meltem Yılmaz
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber JFMO Trabzon Şube Başkanı Demirbaş: Ülkemizin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER