Judo

Judo -Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Çetin: Uzun vadedeki planımız, 2016 Rio Paralimpik Oyunlarında Londrada aldığımız madalyaların hem sayısını hem rengini değiştirerek ülkemize dönmek -Hedefimiz, 2013


KOCAELİ (A.A) - Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin, Uzun vadedeki planımız, 2016 Rio Paralimpik Oyunlarında Londrada aldığımız madalyaların hem sayısını hem rengini değiştirerek ülkemize dönmek dedi.
     Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede özellikle 2000 yılından itibaren görme engelli sporunda gelişme gösteren branşlardan birinin judo olduğunu belirterek, judoda 2008 Pekin Paralimpik Oyunlarına 1 sporcuyla, 2012 Londra Paralimpik Oyunlarına da 6 sporcuyla katıldıklarını hatırlattı.
     Bu sporculardan 2sinin tarihte ilk defa bronz ve gümüş madalya alarak yurda döndüğünü vurgulayan Çetin, 2000 yılından beri yapmış oldukları planlı çalışmalar neticesinde müsabakalara ilginin gittikçe arttığını kaydetti.
     Çetin, Kocaelide bugün başlayan Türkiye Görme Engelliler Judo Şampiyonasını 42si kadın olmak üzere toplam 151 sporcuyla gerçekleştirdiklerini ifade ederek, ilk etapta, Avrupa ve Dünya Şampiyonasında Türkiyeyi en iyi şekilde temsil ederek, yurda madalyayla dönmeyi hedeflediklerini söyledi.
     Uzun vadede 2016 Rio Paralimpik Oyunlarında Türkiyeyi temsil edip, Londrada aldıkları madalyaların hem sayısını hem rengini değiştirerek Türkiyeye dönmeyi planladıklarına dikkati çekerek, Özellikle de son dönemlerde yaptığımız çalışmalardaki hedeflerimiz, bizim en büyük sporcu kaynağımız olan okullara judoyu yayarak, oradan genç sporcuların çıkıp 2020de ülkemizde yapılmasını hedeflediğimiz olimpiyatlarda Türkiyeyi en iyi şekilde temsil etmeleridir diye konuştu.
    
     -Sporcu sayısı 3 yılda 2 kat artacak
    
     Çetin, 2012 verilerine göre Türkiyede 3 bin 647 aktif görme engelli sporcunun bulunduğunu, bunlardan 720sinin de kadın olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti:
     Hedefimiz, 2013de 5 bin, 2016da da 10 bin aktif, lisanslı sporcu sayısına ulaşmak. 850 bin civarında görme engelli bulunan bir ülkede bu sayı yetersiz ama biz görme engelli açısından spora çok geç başladık. Bugün yarışmış olduğumuz branşlarda sportif başarı anlamında ilk 10da olmamıza rağmen sporcu potansiyeli anlamında Avrupanın çok gerisindeyiz, almamız gereken çok yol var.
     Tespit ettikleri engellileri önce spora başlattıklarını, eğitimlerine devam etmelerini sağladıklarını, daha sonra da istihdam imkanları yaratarak kendi ayaklarının üzerinde durmalarını sağladıklarını anlatan Çetin, Çocuk sporda elde ettiği başarıyla kendisine imkan verildiğinde her işi yapabileceği inancını taşımaya başlıyor ve bağımsız hareket duygusu gelişiyor. Değişik illere gidebiliyor, arkadaşlar edinebiliyor ve kendilerine güvenleri geliyor şeklinde konuştu.
     Çetin, Londrada elde edilen başarılardan sonra şu anda kulüplere yoğun bir sporcu katılımı yaşandığını vurgulayarak, bu aileye sadece son 2 ay içinde 100-150 sporcunun katıldığını bildirdi.
     Federasyonun gün geçtikçe kurumsallaştığını dile getiren Çetin, Kurumsallaşma anlamında daha almamız gereken yollar var yerel yönetimlerin ve özellikle iş adamlarının buralara sponsor olmaları gerekiyor. Sponsorluk anlamında oldukça sıkıntımız var. Şu anda bizi sadece devlet destekliyor ifadelerini kullandı.
    
     -AAya teşekkür-
    
     Anadolu Ajansının da görme engelli sporunun kamuoyuna duyurulmasında çok büyük rol üstlendiğini vurgulayan Çetin, Çünkü sporu kamuoyuna tanıtabilirsek ailelerin evlerinde bulunan engellilerin spor aracılığıyla sosyal hayata uyumunu da sağlamış oluyoruz. Hiç olmazsa çocuklar kendi kendine yeter bir birey haline gelecektir. O anlamda ben yazılı ve görsel medyaya ama başta Anadolu Ajansına olmak üzere çok teşekkür ediyorum, her faaliyetimizde sizleri aramızda görmekten mutlu oluyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Şahin Oktay
     YayıncI: Murat Paksoy

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER