Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu

Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu -Samsunda proje kapsamında Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi konulu bölgesel konferans düzenlendi


AMASYA (A.A) - Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Türkiye İş Kurumu tarafından hayata geçirilen Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu kapsamında Samsunda Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi konulu konferans düzenlendi.
     Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, bir otelde düzenlenen programda, konferansa ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
     Toplumsal cinsiyet kavramının, oldukça önemli ve üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu vurgulayan Aksoy, toplum tarafından yanlış olarak kabul edilen konuların tartışılması ve çözülmesi gerektiğini açıkladı.
     Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine bakıldığında fırsatlara erişmede, kaynakları kullanmada cinsiyete dayalı ayrımın söz konusu olmaması gerektiğini aktaran Aksoy, Toplumsal cinsiyet eşitliğini erkek ve kadın olarak herhangi bir cinsiyete dayalı farklı bir uygulamaya tabi olmadan, toplumda her alanda yer almalarını sağlayacak bir çalışmayı ortaya koymak gerekiyor. Bunların tabi ki en önemlisi kadınların istihdamı dedi.
     Kadın istihdamında son yıllarda ciddi artış olduğunu açıklayan Aksoy, şunları kaydetti:
     Belirli sayıda belirli meslek dallarında kadınlarımızı görüyoruz ama bunu daha yaygınlaştırmak ve her alanda bunları gerçekleştirmek üzere çalışmaların yapılması gerekiyor. Samsunda ticaret odamız ve Kadın Girişimciler Derneği ile yürüttüğümüz örnek bir çalışma var. Bu da özellikle kadınlarımızın erkek egemen olduğu sektörlerde biz de varız diyerek girdikleri bir çalışma alanı. Seramik döşemeciliğinde Samsundaki kadınlarımız biz de varız dediler ve açılan kursta eğitimlerini alıyorlar. Bu ve buna benzer erkek egemen olarak gördüğümüz birçok alanda kadınlarımızın bu noktada kendilerini geliştirmesi büyük önem taşıyor.
    
     -Her işsizin bir danışmanı olacak-
    
     Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Başmüfettişi Faruk Şahin ise Türkiyede kadın istihdam oranının düşük olduğunu söyledi.
     İş gücü piyasasındaki katılıma bakıldığında erkek istihdam oranının Avrupa ülkeleriyle aynı düzeyde olduğunu ancak kadınlar açısından bu oranın oldukça düşük olduğunu belirten Şahin, Türkiyenin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek gibi bir hedefi olduğuna bakarak, bu hedefe sadece erkek iş gücünün egemen olduğu bir iş gücü piyasa yapısıyla girilemeyeceğini kaydetti.
     Hem işsizlik oranlarını düşürmek hem de kadınların mesleki eğitim almalarını sağlamak amacıyla projeyi gerçekleştirdiklerini anlatan Şahin, Bu proje kapsamında 9 bin kadın meslek eğitiminden geçti. Çocuk bakımı, yaşlı bakım eğitimleri aldılar. Bu eğitimler tamamlandı. Daha sonra da kendi personelimizi iş ve meslek danışmanı olarak eğitimden geçirdik. 2 bin 800 iş ve meslek danışmanımızı göreve başlattık. Yıl sonu itibarıyla 4 bin iş ve meslek danışmanımızın göreve başlaması planlanıyor. Hükümet programında yer aldığı gibi, her işsizin bir danışmanı olacak.
     Konferansta, Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat illerinin kamu kurum ve kuruluşları ile özellikle kadın eğitimi ve istihdamı konularında çalışma yürüten sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bir araya geldi.
    
     Muhabir: Fatma Kalay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER