Kadın sığınma evinde sosyalleşiyorlar

Kadın sığınma evinde sosyalleşiyorlar -Gaziantepte, çeşitli nedenlerle Kadın Sığınma Evine yerleşen kadınlar, sağlık ve çocuk bakımı konusunda eğitim alıyor, kendileri için kurulan merkezde spor yapıyor


GAZİANTEP (A.A) - Adem Yılmaz - Çeşitli nedenlerle Gaziantepteki Kadın Sığınma Evine yerleşen kadınlar, sağlık ve çocuk bakımı konusunda eğitim alıyor, kendileri için kurulan merkezde spor yapıyor.
     Güvenlik güçlerinin yönlendirmesiyle ya da kendi iradesiyle Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı sığınma evine başvuran kadınlar, danışma merkezinde sosyal destek aldıktan sonra sığınma evine yönlendiriliyor. Kadın Sığınma Evinin şartları hakkında bilgi verilen mağdur, kabul etmesi halinde buraya alınıyor.
     Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Muhtar Akyol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda kadına yönelik şiddetin artmasıyla kadınlara hizmet veren birimlerinin öneminin de artmaya başladığını söyledi.
     Şiddet gören kadınlar için açtıkları Alo 444 17 01 hattını arayanlara, önce yol gösterdiklerini, sorunun çözümünde zorlanmaları halinde de sığınma evine davet ettiklerini belirten Akyol, bazı kadınların ise güvenlik güçleri ya da mahalle muhtarları aracılığıyla kendilerine ulaştığını ifade etti.
     Kadınların sığınma evine alınmadan önce danışma merkezine yönlendirildiğini ve onların sosyal yönden incelendiğini dile getiren Akyol, şöyle devam etti:
     Sorunlarını, sıkıntılarını dinliyoruz. Kadın şiddet görüyorsa, sıkıntısını çözmesi için evimize alıyoruz. Burada kalmak istemeyenleri zorlamıyoruz. Kalmak isteyenleri de 12 yaşından küçük çocuklarıyla birlikte misafir ediyoruz. Bazı kadınlara da psikolojik ve hukuki destek veriyoruz. Hukuki anlamda bir ihtiyaç varsa, baroyla protokolümüz var, baroya gönderiyoruz. Belediye olarak şiddete maruz kalan kadınlara destek vermeye devam edeceğiz.
    
     -Sosyalleşiyorlar, iş sahibi oluyorlar
    
     Akyol, sığınma evinde hayatlarını sürdüren kadınların sorun yaşamaması için evin de telefonlarının da gizlendiğini söyledi.
     Oraya kimse ulaşamaz. Yeri de gizli, telefonları da. Evin bilgilerini polis ve biz biliyoruz diyen Akyol, burada sadece Gazianteplilere hizmet vermediklerini, çevre il ve ilçelerde şiddete maruz kalan kadınlara da yardım ettiklerini vurguladı.
     Kadın Sığınma Evinde, sosyal etkinliklerle zorda kalan kadınlara destek verdiklerini aktaran Akyol, Burada sağlık ve çocuk bakımıyla ilgili de eğitimler veriyoruz. Sığınma evinde bulunan spor merkezimizde, kadınlarımız spor da yapabiliyor dedi.
     Akyol, tüm girişimlere rağmen eşiyle barışmayan ve ayrılmaya karar veren kadınlara, ayakları üzerinde durabilmeleri için iş bulduklarını, bu konuda İŞKURla protokolleri olduğunu ifade ederek, Bazı mağdurlara da sosyal çevremizi kullanarak iş buluyoruz diye konuştu.
     Eşiyle ve ailesiyle görüşmek isteyen kadınları, Kadın Sığınma Evinin dışında bir yerde buluşturduklarını, her iki tarafa da yardım ettiklerini kaydeden Akyol, çoğu ailenin barışmasına ön ayak olduklarını belirtti.
     Akyol, sığınma evinin bir yıl önce hizmet vermeye başladığını, bu süre içinde 74 kişinin merkezden, yaklaşık 500 kişinin de danışma merkezinden faydalandığını bildirdi.
     Sığınma evinde, 20 çocuk, 20 kadın olmak üzere 40 kişinin kaldığını belirten Akyol, bu kapasitenin talep gelmesi durumunda 120ye kadar çıkabileceğini kaydetti.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Kadın sığınma evinde sosyalleşiyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER