Kadına yönelik şiddette ana etken işsizlik

Kadına yönelik şiddette ana etken işsizlik -FÜ Hastanesi Adli Tıp Bölümüne eşinden şiddet gördüğü iddiasıyla başvuran kadınlar üzerinde yapılan araştırmaya göre, şiddetin yüzde 25i işsizlik ve maddi sıkıntılardan kaynaklanıyor


ELAZIĞ (A.A) - Bestami Bodruk - Fırat Üniversitesi (FÜ) Adli Tıp Bölümüne eşinden şiddet gördüğü iddiasıyla başvuran kadınlar üzerinde yapılan araştırmada, şiddetin yüzde 25inin işsizlik ve maddi sıkıntılardan kaynaklandığı ortaya çıktı.
     FÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tokdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddetin toplumun kanayan yarası olduğunu belirterek, FÜ Hastanesi Adli Tıp Bölümüne eşinden şiddet gördüğü iddiasıyla başvuran bir grup kadının sosyo-demografik özelliklerinin, gördükleri şiddet türlerinin ve sıklığının değerlendirmesi amacıyla çalışma yaptıklarını söyledi.
     Yaptıkları çalışmadan elde ettikleri verilere göre, kadına uygulanan şiddetin temelinde düşük yaşam standartları, aile gelirinin yetersizliği, erkeğin işsizliği, alkol, kadının erken yaşta evlendirilmesi, geniş aile yapısı ve eğitim düzeyi gibi faktörlerin yattığını belirten Tokdemir, şiddetin fiziksel, sözel ya da cinsel şiddet şeklinde ortaya çıktığını dile getirdi.
     Tokdemir, Fiziksel şiddete maruz kalan kadınların hepsi aynı zamanda sözel şiddete de maruz kalıyor. Bunun yanında fiziksel şiddete maruz kalanların yüzde 32si yani hemen hemen 3te 1i aynı zamanda cinsel şiddete de maruz kalıyor dedi.
     Şiddete uğrayan kadınlara Eşiniz size neden şiddet uyguluyor- sorusunu yönelttiklerinde aldıkları cevapların çarpıcı olduğunu vurgulayan Tokdemir, şunları aktardı:
     Bunların yüzde 25i maddi sıkıntılardan ve eşlerinin işsiz oluşundan dolayı kendilerine şiddet uyguladığını belirtirken, yüzde 11i eşinin ruhsal olarak hasta olduğunu söyledi. Öne çıkan bir oran da bu kadınların yüzde 11i, kayınvalide ve kayınpeder gerekçesiyle şiddete maruz kaldığını dile getirdi. Alkol, yüzde 7 oranda yer alırken, kadınların yüzde 32si ise neden şiddet gördüğünün sebebini bilmiyor. Şiddet gören kadınların yüzde 27si çocukları için boşanmak istemiyor. Kadınların yüzde 13ü ise sosyal güvencesi olmadığı için boşanmaya yanaşmadığını dile getiriyor.
    
     -Eğitim düzeyi arttıkça şiddet oranı düşüyor-
    
     Eğitim düzeyinin şiddet oranını etkilediğini ifade eden Tokdemir, Şiddete maruz kalan kadınların yüzde 77,3ü ortaokul ve altı, yüzde 22,7si ise lise ve üzeri eğitim düzeyindedir. Şiddeti uygulayan erkeklerin ise yüzde 63,6sı ortaokul ve altı, 36,4ü lise ve üzeri eğitim seviyesindedir diye konuştu.
     Prof. Dr. Tokdemir, flört ederek evlenme ile görücü usulü evlenmenin şiddet görme üzerinde fark oluşturan bir etkisinin olmadığını belirterek, şunları söyledi:
     Şiddete maruz kalan kadınların yüzde 56,8i görücü usulüyle, yüzde 43ü ise flört ederek evlendiklerini dile getiriyor. Bu oranlar birbirine yakındır. Bu da şunu göstermektedir; flört ederek evlenmek, şiddeti azaltan bir etken değildir.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Kadına yönelik şiddette ana etken işsizlik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER