Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi -Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi Koordinatörü İyibilgin: -Kadınların, siyaset ve ülke yönetiminde yeterince aktif ve söz sahibi olduklarını söylemek mümkün değildir (Fotoğrafl


ANTALYA (A.A) - Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi Koordinatörü Fatma İyibilgin, kadınların, siyaset ve ülke yönetiminde yeterince aktif ve söz sahibi olduklarını söylemenin mümkün olmadığını söyledi.
     İyibilgin, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin 78. yıl dönümü dolayısıyla Antalya Kent Konseyi Toplantı Salonunda yaptığı açıklamada, dünyada kadına seçme ve seçilme hakkını veren ilk ülkelerden birinin Türkiye olduğunu hatırlattı.
     Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının 1934 yılında verildiğini vurgulayan İyibilgin, bu hakkın Fransada 1944de, İtalyada 1946da, İsviçrede ise 1971de verildiğini belirtti.
     İyibilgin, Dünyada kadına seçme ve seçilme hakkını veren ilk ülkelerden olmamıza rağmen, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İnsani Gelişim Raporuna göre Türkiye, kadınların politik hayatta yer almaları bakımından 80 ülke arasında 76ıncı sırada bulunuyor dedi.
     Türk kadınının milli mücadele yıllarının hemen ardından gerçekleştirilen değişiklikler sonucu 1935 yılında yapılan seçimlerde ilk kez seçilme hakkını kullandığını ifade eden İyibilgin, şöyle konuştu:
     Kadınlarımızın, siyaset ve ülke yönetiminde yeterince aktif ve söz sahibi olduklarını söylemek mümkün değildir. 2011de yapılan son seçimlerde AK Partiden 45, CHPden 19, MHPden 3, bağımsız da 11 olmak üzere toplam 78 kadın TBMMne girebilmiştir. Bu rakam toplam milletvekili sayısının yüzde 14,18idir. Yerel yönetimlerdeki kadın temsilci sayısı ise ancak yüzde 1lerde kalmıştır. Türkiyeden 20-30 yıl sonra kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan birçok Avrupa ülkesinde kadınların meclisteki temsil oranları ise yüzde 50lere yaklaşmaktadır.
     Sadece yasalarla değil, uygulamalarda da eşitlik varsa eşitlik olgusunun anlam ve değer kazanacağını belirten İyibilgin, pozitif ayrımcılık değil, erkeklerle eşit oranda temsil hakkı istediklerini söyledi.
     İyibilgin, Cumhuriyet ile kazanılmış kadın haklarının korunarak yaşatılmasına büyük önem verdiklerinin altını çizerek, bu hakları hiçbir gücün geri almasına izin vermeyeceklerini belirtti.
    
     Muhabir: Sefa Karacan
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER