Kadınların medeni durumu takkesinden anlaşılıyor

Kadınların medeni durumu takkesinden anlaşılıyor -Kastamonunun Pınarbaşı ilçesindeki kadınların medeni durumları giydikleri yöresel kıyafetin takkesinden anlaşılıyor -Belediye Başkanı Mehmet Yılmaz: -Takkenin üzerinde boncuktan bir


KASTAMONU (A.A) - Ömer Erim Baştimar - Hatice Karakaş - Kastamonunun Pınarbaşı ilçesindeki kadınların medeni durumları giydikleri yöresel kıyafetin takkesinden anlaşılıyor.
     İlçede asırlardır süregelen bir gelenek, sosyal hayata büyük bir katkı sağlıyor. İlçede nişan, düğün ve festival gibi özel günlerde kadınların giysileri birbirlerine benzeyen yöresel kıyafetler olsa da her birinin başındaki takkeleri, farklı renkler barındırıyor. Başlarındaki bu renkli takkelerden ise, kadınları evli veya bekar oldukları anlaşılıyor.
     Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Yılmaz, ilçedeki kadınların medeni durumlarının başlarındaki takkelerinden belli olduğunu belirterek, yıllardır süre gelen bir geleneğin halen devam ettiğini söyledi.
     Kadınların başlarına taktığı takkelerin pullarının canlı renklerden oluştuğunu, burmaların da genelde sarı renkten oluştuğunu ifade ederek, şunları söyledi:
     Takkenin üzerinde boncuktan bir burma ve gül bulunuyorsa onu takan kişi gelin demektir. Takkesinde burması olan gelin olduğu için erkekler pek onunla ilgilenmezler, onun hizmetine bakarlar. Filancanın gelini çok iyi hizmet ediyor diye. Ama takke pulluysa bekar demektir. Gelin adayı demektir. Bekarlar ölçer biçer. Eğer uygun görürlerse o aileye dünürlüğe giderler, eski görücü usulü evlenme böyleymiş
    
     -Gelin takkesinde kırmızı gül bulunuyor
    
     İlçe sakinlerinden Münevver Yılmaz (60) yöresel kıyafetlerin günlük hayatta da giyildiğini belirterek,şöyle konuştu:
     Bu kıyafetlerimiz özellikle düğün,nişan gibi özel günlerde kullanılıyor. Bu özel kıyafetimiz fistan, yelek, tülbent ve takkeden oluşuyor. Bunları yapan yapıyor, yapmayan da parayla alıyor. Pahalı bir kıyafet. Maliyeti yaklaşık bin liraya denk geliyor. Kızları ve gelinleri başındaki takkeden ayırt ederiz. Mesela, gelin takkesinin, kırmızı gülü vardır. Evlenirken çeyize duvakla birlikte konulur. Kız bekarsa başındaki takkede pullu süsleme vardır. Bu kıyafetler herkeste bulunmasa bile, kadınlar özel günler olduğu zaman birbirinden ödünç alıp tekrar sahibine teslim ederler. Ben küçüklükten beri bu kıyafeti giyerim. Kastamonuya gideyim, Ankaraya gideyim, aynı kıyafetle gider gelirim. Bu elbiselerin işlemelerini de kendimiz yapıyoruz.
    
    
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Kadınların medeni durumu takkesinden anlaşılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER