"Kafkas Kartalı" olarak bilinen, Rus ordusuyla 35 yıl boyunca savaşan, 1859 yılında esir düşen Şeyh Şamil, vefatının 144. yıldönümünde Balıkesir'in Ortaca Mahallesi'nde de Mevlit ve dualarla anıldı. Balıkesir ve çevreden gelen Dağıstan kökenli vatandaşlar, anma törenine büyük ilgi gösterdi.
Anma töreni, Mevlit okunmasıyla başladı. Öğle namazından sonra ise cemaat ve bütün Ortacalılar, mahallenin meydanında bulunan yemekhanede toplandı. Dağıstan Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Cevdet Yıldız, kalabalığa Şeyh Şamil'in hayatını anlattı. 1834'ten 1859 yılına kadar Rusya ile yılmadan mücadele ettiğini belirterek, "Şeyh Şamil fiilen 10 yıl, toplamda 35 yıl boyunca cihat etmiş ve bu süre zarfında Rus kuvvetlerine büyük zayiatlar verdirmiştir. Şeyh Şamil'in sonunda bütün kaynakları tükenir ve 1859 Eylül ayında, 70 bin kişilik Rus ordusuna karşılık sağ kalan birkaç yüz Dağıstanlı askerle bir süre direndikten sonra teslim olur. Daha sonra Şeyh Şamil, aile efradı ve 40 kadar adamı Petersburg'a, çarın sarayına götürülür. Rus Çarı 2. Aleksander tarafından sarayın kapısında, hayrete düşülecek derecede saygılı ve nazikçe karşılanır. 10 yıllık esaretinin ardından özel izinle hac vazifesini yerine getirmek için yola çıkar. Hac vazifesi yaptığı 1871 Şubat ayında hastalığından ötürü vefat eder." dedi. Dağıstan'dan Türk topraklarına geliş sürecini anlatan Yıldız, "1859 yılında teslim olan Şeyh Şamil'in ardından Dağıstan'da yaşayan halk, İslam devleti olan Osmanlı İmparatorluğu'na göç ederek çeşitli bölgelere yerleşmişlerdir. 1865-1870 yılları arasında ise 10-15 hane, Ortaca'ya gelerek yaşamaya başlamışlar. Daha sonraki yıllarda bu hane sayısı arttı. Ayrıca Dağıstan ve Yayla köylerine de göç eden Dağıstanlılar, yıllarca kendi örf ve âdetlerini koruyarak günümüze kadar geldiler. Ortaca, Dağıstan ve Yayla mahallelerinde halen daha Lezgi dili kullanılmaktadır." diye konuştu.
Öğretmen Müslüm Kaça da bir konuşma yaparak, Şeyh Şamil'in duygu ve düşünce yapısı hakkında bilgi verdi. Büyük bir lider olduğunu belirterek, şunları dile getirdi: "Şeyh Şamil, daha küçük yaşlarda arkadaşlarıyla ilim öğrenmek için Bağdat'a gitti ve Mevlana Hâlid-i Bağdadî hazretlerinden dersler aldı. Fıkıh, tefsir, hadis, edebiyat, tarih ve fen ilimlerinin yanında tasavvuf ilmini öğrenerek büyük bir veli olmuştur. Hac vazifesi sırasında ise Peygamberimiz'in mezarını görünce çok heyecanlanmış, Mevlana Hâlid-i Bağdadî'nin şiirini okumuş ve Peygamber aşkıyla vefat etmiştir."
Ortaca Mahallesi Muhtarı Kamil Kaça ise son yıllarda şehirlerde yaşayan Ortacalıların, özellikle yaz aylarını memleketlerinde geçirdiğini, bundan son derece memnun olduklarını söyledi. Mahallelerinden çok sayıda işadamı, sanayici gibi başarılı insanlar çıktığını belirten Muhtar Kaça, gerek derneğe gerekse mahallelerine katkı sağlandığını, bu bağlamda emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini bildirdi. İmam hatip Yunus Altan'ın dua etmesinin ardından pilav ve ayran ikram edildi. CİHAN