Kale kazısında 16. yüzyıla ait Kuran-ı

Kale kazısında 16. yüzyıla ait Kuran-ı Kerim çıktı -Erzincanın Kemah ilçesindeki tarihi kalede yürütülen kazı çalışmaları sırasında, aralarında 16. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Kuran-ı Kerimin de bulunduğu çok sayıda el yazm


ERZİNCAN (A.A) - Erzincanın Kemah ilçesindeki tarihi kalede yürütülen kazı çalışmaları sırasında, aralarında 16. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Kuran-ı Kerimin de bulunduğu çok sayıda el yazması eser bulundu.
     Tarihi Kemah Kalesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından yürütülen 2. dönem kazıda, 16. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Kuran-ı Kerim ile çok sayıda el yazması eser çıktı.
     Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde bahsettiği Saray Hamamının sıcaklık bölümünde, dolgu alanının 2 metre altında özel bir beze sarılı olarak bulunan Kuran-ı Kerim ve diğer eserlerin, kazı evinde yapılan temizleme işlemlerinin ardından Atatürk Üniversitesi Yazma Eserler Bölümüne gönderileceği, burada gerekli onarım ve bakım işlemlerinin yapılacağı belirtildi.
     Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kemah Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sürdürülen kazıda el yazması çok sayıda eser ortaya çıktı. Bunların içerisinde 16. yüzyıldan bir eserimiz var. Diğer eserlerin çoğu da 17-18-19uncu yüzyıla ait. Bunların büyük bir bölümü de el yazması eserler dedi.
     El yazması eserleri çıkarıp kazı evine getirdiklerini ve temizlik işlemlerini yaptıklarını anlatan Yurttaş, Çünkü dolgu olan toprağın 2 metre altından çıkmıştı. Eserlerin büyük bir bölümü nem ve küften zarar görmüştü. Haşerat da vardı, bunların kaba bir temizliğini yaptıktan sonra Erzurum Atatürk Üniversitesinden hocalarımız geldiler, eserlerin tarihlenmesi ve değerleri konusunda bizleri aydınlattı. Verilen bilgiler doğrultuda eserleri tasnif ediyoruz. Ele geçen yazmalar özel bir beze sarılı olarak dolgu zemininden 2 metre aşağıda ortaya çıkarıldı. İçlerinde 16. yüzyıla kadar giden Kuran-ı Kerimin 37 varağı ele geçti. 18-19uncu yüzyıla ait tezhipli Kuran-ı Kerimler, medreselerde okutulan fıkıh, kelam gibi dersleri konu edinen kitaplar... diye konuştu.
    
     Muhabir: Barış Yalçınkaya - Yakup Bakar
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Kale kazısında 16. yüzyıla ait Kuran-ı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER