Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz:

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: -Türkiyenin bu beşeri gelişme endeksindeki durumuna baktığımızda gelir ve sağlığın, eğitimin önünde olduğunu görüyoruz -Eğitim sistemimiz daha demokratik, daha esnek, daha çok ihtiyaca duyar


BİNGÖL (A.A) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiyenin beşeri gelişme endeksindeki durumuna baktığımızda gelir ve sağlığın, eğitimin önünde olduğunu görüyoruz dedi.
     Yılmaz, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Kültür Merkezinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, kalkınma denilen hadisenin insan odaklı bir hadise olduğunu belirterek, insanların durumunu bugün olduğundan daha iyi bir noktaya taşıma çabasında olduklarını söyledi.
     Birleşmiş Milletlerin beşeri gelişmişlik endeksinin 3 boyutu olduğunu, bunlardan birincinin insanların gelir düzeyi, ikincisinin sağlık durumu, üçüncüsünün ise eğitim durumu olduğunu kaydeden Yılmaz şöyle dedi:
     Birincisi gelir düzeyini ifade eder. İnsanların ne kadar gelire, kişi başı ne kadar gelire sahip olduğudur. İkincisi sağlık alanıdır ki burada daha çok ortalama yaşam ömrüne bakılıyor. Bir ülke de insanlar ortalama ne kadar yaşıyorlar- Uzun süre sağlıklı bir yaşam sürebiliyorlar mı- Üçüncü boyutu ise eğitim. Orada da genel nüfusa göre ortalama olarak örgün eğitimde ne kadar süre kaldıklarına bakıyorlar. Türkiyenin bu beşeri gelişe endeksindeki durumuna baktığımızda gelir ve sağlığın eğitimin önünde olduğunu görüyoruz. Maalesef bizim vatandaşımızın örgün eğitimde kalma süreleri ortalama 6,5 yıl. Bu tabi bugünün meselesi değil. Bugün çok şükür zorunlu eğitim 12 yıla çıktı. Üniversiteler yaygınlaşıyor. Yeni gelen nesil en az 13-14 yıl örgün eğitimde vakit geçirmiş olacak. Toplam nüfusa bakıldığı için 40-50 yıl önceki eğitimin sonuçlarını maalesef biz bugün bu endekslerde görüyoruz.
     Bakan Yılmaz, eğitim endeksinin hızlı bir şekilde ileriye taşınması için hükümetin eğitime büyük önem verdiğine dikkati çekerek, bu nedenle de bütçeden en büyük payı Milli Eğitim Bakanlığına ayırdıklarını ve eğitimde büyük reformlar yaptıklarını belirtti.
     Bugün görev yapan öğretmenlerin yarısının kendi iktidarları döneminde atandığını ifade eden Yılmaz, Yani 700 binin üzerinde öğretmenizin yarısı bu dönemde göreve başladı. Son 4+4+4 ile 12 yıl zorunlu eğitim getirdik. Bir taraftan öğrencilerin seçmeli ders almalarına imkan tanırken, hem teknik alanlarda hem anadil, hem de Kuran-ı Kerim ve Peygamber efendimizin hayatı gibi çeşitli konularda seçmeli ders imkanı getirdik. Eğitim sistemimiz daha demokratik, daha esnek, daha çok ihtiyaca duyarlı hale geldi. Eğitim görme süresini de arttırdık. Çünkü dünya ile mukayese ettiğimizde bizim yıl içinde ders görülen toplam saatimiz de maalesef ortalamanın altındaydı. Onu da şimdi arttırmaya gayret ediyoruz diye konuştu.
    
     -Pısırık çocuklar yetiştirmeyelim-
    
     Bugün dünyada ülkeler arasındaki temel rekabet faktörü bilgi ve insan diyen Yılmaz, eskiden ülkelerin rekabet faktörünün doğal kaynaklar ve topraklar olduğunu söyledi.
     Yılmaz, artık dünyada kim daha çok teknoloji, katma değer üretir, kim daha fazla yenilik yapar, daha çok fikir geliştirirse onun öne geçtiğini vurgulayarak şöyle dedi:
     Öğretmenleri toplumun son derece saygın bir kesimi olarak görüyoruz. Öğretmenlerden görevlerini yaparken, bir profesyonel gibi değil, amatör ruhla davranmalarını isteyerek, öğretmenlik mesleğinin profesyonel olarak yapılabilecek bir iş olmadığını, yürekle, misyonla ve dava şuuruyla yapılması gereken bir meslek olduğunu belirtiyoruz. Gerek temel eğitim sürecinde, gerekse okul öncesinde çocuklara özgüven kazandıracak eğitimin verilmesini istiyoruz. Pısırık çocuklar yetiştirmeyelim. Kendilerini iyi ifade edebilen, iyi iletişim kurabilen, paylaşabilen öğrenciler yetiştirelim. Ezberci bir nesil, sadece bilgi yüklenen bir nesil yetiştirmememiz lazım. Çocuklarımızı olabildiğince hayata hazırlamamız lazım.
     Konuşmanın ardından 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
     Dereceye giren öğrencilerden 8inin kız olması üzerine Bakan Yılmaz, dereceye giren tek erkek öğrenciye Demek ki kız çocukları okumak ve başarılı olmak için daha fazla motive olmuş. Erkeklik onuru kurtardın diyerek, ödülünü verdi.
     Bakan Yılmaz, tüm çocukları başarılarından dolayı kutladı.
     Mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin ant içmesiyle devam eden tören, müzik şöleni ve sinevizyon gösterisi ile sona erdi.
     Törene Vali Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Bingöl Milletvekili Eşref Taş, Belediye Başkanı Serdar Atalay ve İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı ile öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir: Abdullah Çelik- Naim Boşkut / Sema Kaplan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER