Kalkınma Bakanı Yılmaz:

Kalkınma Bakanı Yılmaz: -Terörün ülkemizin gündeminden çıkmasıyla, huzur ve güven ortamının gelişmesiyle uzun zamandır birikmiş olan bir enerjinin açığa çıktığını göreceğiz


ELAZIĞ (A.A) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Terörün ülkemizin gündeminden çıkmasıyla, huzur ve güven ortamının gelişmesiyle uzun zamandır birikmiş olan bir enerjinin açığa çıktığını göreceğiz dedi.
     Bingölde yarın çeşitli programlara katılacak Bakan Yılmaz, uçakla geldiği Elazığ Havalimanında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.
     Yılmaz, bir gazetecinin Çözüm süreciyle ilgili ne düşünüyorsunuz sorusu üzerine, bu sürecin bölge için hem insani hem ekonomik açıdan çok önemli olduğunu kaydetti.
     Son 10 yılda kamu olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine çok büyük yatırımlar yaptıklarını, ciddi teşvikler sağladıklarını ve sağlamaya devam ettiklerini ifade eden Yılmaz, özel sektör yatırımlarında ise tam arzu ettikleri yere gelemediklerini belirtti.
     Özel sektörün huzur ve güven ortamına çok büyük önem verdiğini, altyapı yatırımları, teşviklere rağmen özel sektörün huzur ve güvenin olmadığı yerde bir noktadan sonra tam arzu ettikleri ölçüde gelişmediğini anlatan Yılmaz, şunları söyledi:
     Terörün ülkemizin gündeminden çıkmasıyla, huzur ve güven ortamının gelişmesiyle uzun zamandır birikmiş olan bir enerjinin açığa çıktığını göreceğiz. Buna yürekten inanıyorum. Özel sektör yatırımlarında ciddi bir patlama göreceğiz inşallah. Bunun ilk öncü işaretlerini aslında teşvik başvurularında alıyoruz. 2013 yılının ilk iki ayı ile 2012 yılının ilk iki ayını mukayese ettiğimizde genelde de yatırım teşvik belgelerinde bir artış var fakat özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu ağırlıklı bölgelerde çok daha yüksek bir artış oranı görüyorsunuz. Belge adedinde de sabit yatırım tutarında da istihdam sayısında da. Bunlar tabii henüz tam realize olmuş yatırımlar değil ama yatırımcı gitmiş teşvik belgesini almış. Böyle bir niyetini ortaya koymuş. Bu huzur ortamı pekiştiği sürece özel sektör yatırımlarında da ciddi artış göreceğiz inşallah.
     Yılmaz, bu durumun istihdam, ihracat, katma değer artışı, bölgede daha fazla refah artışı ve ülkenin genel kalkınmasına bu yörelerin daha fazla katkıda bulunması anlamına geleceğini bildirdi.
     Bakan Yılmaz, Silahlar nasıl bırakılacak, bununla ilgili bir çalışma var mı sorusuna ise O konuda muhatap olarak söylüyoruz, hükümet sözcümüz de söyledi, muhatap hükümet. Parlamento değil muhatap hükümetimiz. O konuda ilgili bakanlıklarımız, ilgili kurumlarımız, gerekli çalışmaları yapıyorlardır, yapacaklardır diye düşünüyorum diye yanıt verdi.
    
     -İstihdam teşviki-
    
     Bakan Yılmaz, yeni teşvik sistemi hakkındaki bir soru üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın daha önce Siirtte açıklama yaptığını anımsattı.
     Bakan Yılmaz, Bunun tabii detayları henüz netleşmiş değil. 5084 sayılı yasa bitti artık. Buna istihdam teşviki olarak bakmak lazım. İstihdam üzerindeki yükleri bu bölgelerde belli bir süre daha hafifletmeye dönük bir çalışmayı şu anda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yürütüyor. Yakın bir zamanda inşallah ayrıntıları da netleşir dedi.
     Bakan Yılmaz, daha sonra karayoluyla Bingöle hareket etti.
    
     Muhabir: Ömer Fansa
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Kalkınma Bakanı Yılmaz: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER