Kanser hastaları ve yakınlarına psikolojik destek

Kanser hastaları ve yakınlarına psikolojik destek -Kocaeli Üniversitesinde başlatılan uygulamayla kanser hastaları ve yakınlarına psikolojik destek verilerek hastanın tedaviye uyumunun artırılması hedefleniyor -KOÜ Psikiyatri Anabilim


KOCAELİ (A.A) - Necdet Doğruyol - Kocaeli Üniversitesinde (KOÜ) başlatılan uygulamayla kanser hastaları ve yakınlarına psikolojik destek verilerek hastanın tedaviye uyumunun artırılması hedefleniyor.
     KOÜ Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümit Tural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Psikiyatri Anabilim Dalı Konsültasyon ve Liyezon Birimi ve Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı olarak başlattıkları çalışmayla kanser hastalarının tedaviye uyumlarını ve yaşam kalitelerini artırmak amacıyla konsültasyon ve liyezon biriminin faaliyetini genişlettiklerini söyledi.
     Bu yöntemin gelişmiş ülkelerde yaygın olduğunu ifade eden Tural, kanser hastalığının, uzun süreli tedavi isteyen ve tedavi uyumunun yüksek olmasını gerektiren bir rahatsızlık türü olduğunu vurguladı.
     Prof. Dr. Tural, yapılan araştırmalara göre, kanser hastalarının bir çoğunun, uyum sorunları ya da ruhsal sıkıntı nedeniyle gerekli olan fiziksel tedaviyi ihmal ettiğini anlatarak, Hastalara verilen ruhsal destek, gerek bireysel psikoterapi, gerekse grup çalışmalarıyla verilen ruhsal destekle hastaların daha uzun süre ve yaşam kalitesinin daha yüksek seviyede yaşamalarına yardım etmekte. Biz de bu nedenle pek çok gelişmiş ülkede gördüğümüz hizmeti, üniversitemizde uygulamaya başladık. Bir süreden beri birebir kanser hastalığı olanlara ruhsal danışmanlık hizmetimiz vardı ama bunu geliştirdik ve grup çalışmalarını da başlattık diye konuştu.
    
     -Hasta yakınlarında depresyon eğilimi-
    
     Bir başka önemli noktanın da kanser hastalarına destek veren, onların tıbbi bakımı ve günlük işlevselliğinde yardım eden hasta yakınlarının tükenmişlikleriyle baş etmek olduğunu vurgulayan Tural, bu konuda hasta kadar, hasta yakınının da yorulduğunu bildirdi.
     Prof. Dr. Tural, hasta yakınlarında belli bir tükenmişlik, hatta daha ileri düzeyde depresyon gibi başka ruhsal bozuklukların normal bireylere göre yükseldiğine dikkati çekerek, bunu da önlemenin en önemli yolunun hasta yakınlarına ruhsal desteği sunma olduğunu söyledi.
     Hastaların tedaviye uyumunun artmasının en önemli hedefleri olduğunu dile getiren Tural, Araştırmalar gösteriyor ki pek çok hastanın tedaviye uyumunun artırılması kanser tedavisinde başarı oranını anlamlı bir şekilde yükseltiyor. Tedavi uyumsuzluğunu öngören en önemli faktörlerden birisi de hastanın depresyon ve buna benzer diğer psikiyatrik ya da ruhsal sorunlarından ötürü tedaviden kopuşu olarak gösteriliyor. En basit yararı bu. ifadesini kullandı.
    
     -Hastaneye bağımlı olmak yaşam kalitesini düşürüyor-
    
     Prof. Dr. Tural, bu yöntemin gelişmiş ülkelerdeki düzeye ulaşması için de çok çaba harcanması gerektiğini belirterek, psikolojik desteği verirken, çalışan ekibin çok önemli olduğunu dile getirdi.
     Bu konuda çalıştıkları diğer branşlardaki hekimler ya da sağlık hizmeti veren diğer çalışanların bu konuda uyanık ve bilgili olması gerektiğini anlatan Tural, bu kişilerin kendilerinden yardım isteyerek, hasta ve hasta yakınlarını kendilerine yönlendirmesinin önemine işaret etti.
     Tural, 8 kişilik bir ekiple çalıştıklarını ifade ederek, çalışılan konunun oldukça yorucu ve ruhsal olarak yoğunluğun yaşandığı hastalıklar olduğunu ifade etti.
     Hasta ve hasta yakınlarında psikiyatriden söz edildiğinde bir ön yargı ve uzaklaşma oluştuğuna dikkati çeken Tural, şöyle devam etti:
     Hasta için sürekli kan tahlili vermek, uzun süre hastanede yatmak, normal bir insan üzerinde uyumu bozucu bir takım sıkıntılar yaşatıcı durum. Biz buna uyum bozukluğu diyoruz. İnsanın normal hayatını bozan, uykularını bozan bir durum. Kanser hastaları da devamlı bir şekilde hastalığın doğasından ötürü değişik tedavi, terapi, radyo terapi gibi devamlı değişik tedaviler almak nedeniyle devamlı hastaneye gitmek, hastaneye yarı bağımlı olmak, kişinin uyumunu yaşam kalitesini hayatla ilgili görüşlerini olumsuz etkileyebilen faktörler. Dolayısıyla bunların üzerinde çalışılması ve böylece kişinin mutluluğu, yaşam kalitesini tedaviye uyumunu artırmak en önemli hedef.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Kanser hastaları ve yakınlarına psikolojik destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER