Kanserde erken tanı hayat kurtarıyor

Kanserde erken tanı hayat kurtarıyor -Ağrı Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan KETEMde her türlü kanserin erken tanı ve teşhisi konularak, hastalığın ilerlemesi önleniyor


AĞRI (A.A) - Ağrı Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) her türlü kanserin erken teşhisi konularak, hastalığın ilerlemesi önleniyor.
     Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Melik Varol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte bulunan kadınların ancak hastalıkları ilerledikten sonra doktora başvurduklarını belirterek, özellikle meme ve rahim kanseri olan hastaların, hastalığın çok ileri evresinde kendilerine başvurduklarını söyledi.
     KETEMin amacının, her kanser türünün erken teşhis yöntemiyle tedavi etmek ve özellikle maddi imkanı olmayan vatandaşlara ücretsiz hizmet vermek olduğunu ifade eden Varol, hizmet binasında her türlü imkanın mevcut olduğunu ancak Ağrıda bulunan bir çok insanın böyle bir imkandan habersiz olduğunu kaydetti.
     Özellikle kanser hastalığında erken tanının ölüm oranını ciddi anlamda azalttığını vurgulayan Varol, KETEMde bütün kanser hastalarının erken teşhisini yapıp tedavisini yaptıklarını, erken tanıyla hastanın kanserden kurtulma oranının çok yüksek olduğunu ifade etti.
     Varol, erken teşhisin her zaman hayat kurtardığını ancak Ağrıda bulunan hastaların doktora gitmekten çekindikleri için hastalığa çoğu zaman yenik düştüklerini savunarak, şunları kaydetti:
     Ağrıda sigara kullanımına bağlı olarak akciğer, beslenmeye bağlı olarak da mide ve kalın bağırsak kanseri çok daha fazla görülüyor. Burada özellikle et tüketimi çok fazla olduğu için kalın bağırsak kanserine yakalanan hasta sayısında ciddi bir artış var. Tabi bu oranın fazla olmasında ihmalkarlık da çok fazla. Yöre insanında bir boş vermişlik, bir hayat mücadelesi telaşı var. Sağlık konusunda kendilerini çok ihmal ediyorlar.
     Bayanların rahat muayene olmaları için özellikle kadın personel çalıştırdıklarını ve mamografi çekimi, danışmanlık hizmetleri verdiklerini anlatan Varol, Kanser hastalığında erken tanı son derece önemlidir. KETEM hizmetiyle insanlara erken tanı imkanı sağlıyoruz. Ancak insanların KETEM hizmetinden yararlanmaları için kanserde erken tanının önemi hakkında bilinçlendirilmeleri gerekiyor. Buradaki insanlar, hastalık ilerledikten sonra doktora başvuruyorlar dedi.
    
     Muhabir: Fatma Güven / Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Kanserde erken tanı hayat kurtarıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER