Kapadokya turizmine termal katkı

Kapadokya turizmine termal katkı -Ürgüpte 60 derece sıcaklıktaki termal su kuyusu törenle açıldı -MTA Genel Müdürü Üzer: Türkiye jeotermal kaynak bakımından dünyada 7, Avrupada birinci sırada. 31 bin 500 megavatlık bir t


NEVŞEHİR (A.A) - Türkiyenin peri bacaları, kayadan oyma mekanları ve sıcak hava balonculuğu ile ünlü turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde, sondaj çalışmasının ardından bulunan 60 derece sıcaklıktaki termal su kuyusu törenle açıldı.
     Nevşehirin Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesindeki Gomeda mevkisinde yaklaşık 5 aydır sondaj çalışmaları yürüten Maden Teknik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ekipleri, 2 bin 200 metre derinlikte debisi saniyede 13 litre olan 60 derece sıcaklıkta jeotermal su buldu.
     Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, jeotermal kuyu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiyede son dönemde pek çok alanda önemli başarılar yakalandığını, MTAnın da aynı gelişim içinde olduğunu söyledi.
     Sahip olunan önemli bir kaynağın ihmal edilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Savaş, Jeotermal enerjiyle evlerimizi ısıttığımızda bu bizim doğalgaz ithalatımızı azaltacak. Hem dışa bağımlılık yönüyle hem de ülke kaynağının büyük bir bölümünü enerji ithalatına kullandığımızı düşünürsek, bunun yerli kaynakla sahip olduğumuz kendi kaynağımızla ikamesi itibariyle çok önemli dedi.
     MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer de kuyunun derinliğinin 2 bin 200 metre ve entegre kullanıma uygun olduğunu, buraya yapılacak otelin de ısıtılabileceğini, termal tesis yapabileceğini ve çevredeki diğer konutların da ısıtılabileceğini belirtti.
     Söz konusu kuyunun başlangıç olduğuna dikkati çeken Üzer, Bundan sonra keşifler devam edecek. Şu anda bir kuyu, belki 10 kuyu daha açabiliriz. Dünyada jeotermal potansiyel bakımından 7. sıradayız, Avrupada birinci sıradayız. 31 bin 500 megavatlık bir termal potansiyelimiz var. Bunların hepsini yerin altından çıkarıp biz ve özel sektör hizmete sunacak. Biz öncülük yapıyoruz, özel sektörün önünü açıyoruz. Burası dünyanın en önemli jeoparklarından birisi. Burası sit alanı. Buradaki termal suyun değerinin çok fazla olduğunu düşünüyorum dedi.
    
     -Bizim sondaj sayımız yetersiz
    
     MTAnın 1935 yılında Avrupa ülkelerinden 100 yıl sonra kurulduğunu anımsatan Üzer, şöyle konuştu:
     Şimdi herkesten çok çalışmamız lazım. Bizim sondaj sayımız yetersiz. Hem yeteri kadar sondaj yapamadık hem de yeterli derinliklere inemedik. Ama son 8-10 yılda önemli gelişmeler var. 1990larda Türkiyenin toplam sondaj miktarı 150 bin metre civarlarında, bunun yüzde 51e yakını MTA, diğeri özel sektör. Şu anda Türkiyenin sondajı 1,5 milyon metre civarında. MTA, 25-30 bin metreden 400 bin metre sondaj yapar duruma geldi. Son yıllarda kömür ve jeotermal aramalarına hız verdik. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için bir milyon metre kömüre sondaj yaptık ve 6 milyar ton daha kömür bulmuş olduk. 6 milyar ton kömür, 20 bin megavat santrale yetecek kadar kömür demek. Bizim kurulu gücümüzün 55 bin megavat saat olduğunu düşünürsek önemli bir imkan. Bunlar da hızlı bir şekilde çevreye uyumlu elektrik santrali haline dönüşecek.
     Jeotermal kaynak bakımından Türkiyenin dünyada 7, Avrupada birinci sırada olduğunu vurgulayan Üzer, 31 bin 500 megavatlık bir termal potansiyelimiz var diyoruz. Bu, Ankara şartlarında 100 metrekarelik 4 milyon evi ısıtabilecek bir potansiyel demek. Bu yenilenebilir bir potansiyel. Çevre dostu bir kaynağımız. Elektrik üretimine, seraya, konut ısıtımına, termal turizme uygun bir kaynak. Görünür rezervlerimizi yüzde 55 oranında yükselttik. Hala keşfedecek çok yerimiz var. Jeotermal de toplam potansiyelimizle bin 500 megavat elektrik üretebiliriz, 30 bin dönüm sera ve bir milyon yatak kapasiteli termal tesise yetecek kadar kapasitemiz var. Bunlar tek tek bulunup ekonomiye kazandırılacak. Jeotermal çevreyi kirletmediği için çok önemli çevre dostu bir kaynağımız var. Jeotermali keşfettikten sonra ekonomiye katkısı çok büyük. Yerin altında keşfedecek daha çok şey var diye konuştu.
     Konuşmaların ardından Vali Savaş ve MTA Genel Müdürü Üzer ile Ürgüp Kaymakamı Tuğba Yılmaz ve Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak, jeotermal kuyunun açılış kurdelesini kesti.
    
     Muhabir: Yücel Velioğlu / İsmail İçer
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Kapadokya turizmine termal katkı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER