Karadenizdeki hamsi stoku araştırılacak

Karadenizdeki hamsi stoku araştırılacak -Mersinden yola çıkan RV BİLİM 2 adlı gemi, İğneadadan Hopaya kadar Türkiyenin kıta sahanlığı içindeki tüm Karadeniz sahilinde hamsi stokunu ölçmek için çalışma yapacak (Foto


MERSİN (A.A) - Mersinden yola çıkan RV BİLİM 2 adlı gemi, Karadenizdeki hamsi stokunu ölçmek için çalışma yapacak.
     Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, akustik izleme cihazlarıyla donatılan RV BİLİM 2 gemisiyle hamsi stokunu tespit için Karadeniz seferine çıkacaklarını bildirdi.
     Gücü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulusal balıkçılık veri toplama programı için Karadenizde hamsi stoklarının akustik yöntem ile belirlenmesi ve sürekli izleme modelinin oluşturulması adlı proje kapsamında yapılacak çalışmaları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsünün yürüttüğünü söyledi.
     Çalışmanın TÜBİTAK tarafından da desteklendiğini belirten Gücü, geçen yıl ilkini gerçekleştirdikleri çalışmanın toplam 4 yıl süreceğini kaydetti.
     İğneadadan Hopaya kadar Türkiyenin kıta sahanlığı içindeki tüm Karadeniz sahilini gemiye takılan yeni akustik cihazlarla tarayacaklarını ve burada ne kadar hamsi stokunun bulunduğunu hesaplayacaklarını anlatan Gücü, İstanbul Büyükdere Limanına ulaşan geminin Aralık ayının ortalarına kadar çalışma yapacağını kaydetti.
     Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsüne ait başka bir geminin de kendilerine eşlik edeceğini ve sezon boyunca araştırmalar yaparak balık sayımı yapılacağını ifade eden Gücü, şu bilgileri verdi:
     Denizde yapılacak olan çalışmalara ek olarak kara ekibi de, karaya çıkış noktalarında gırgır teknelerince karaya çıkartılacak hamsileri sayacak. Toplanacak olan veriler ışığında av gücü ile avlanan balık miktarı arasındaki ilişki değerlendirilerek, bir sonraki yıl avlanması gereken toplam hamsi miktarı tahmin edilecek. 2011-2012 av sezonunda sadece bir ay sürede 200 bin ton civarında hamsi avcılığı yapıldı. Bu çalışmalar, hamsi avcılığı sezonunun uzatılması ve yakalanan balık miktarının arttırılabilmesi için balıkçılılıkla ilgili düzenlenmelerinin belirlenmesine katkı sağlıyor. Bu yıl ki çalışma ise, önümüzdeki yıllar için bir rehber olacak.
    
     Muhabir: Derviş Çömez / Kerem Kocalar
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Karadenizdeki hamsi stoku araştırılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER