Karadenizdeki yunus ölümleri

Karadenizdeki yunus ölümleri


ORDU (A.A) - Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, son günlerde kıyıya vuran ölü yunusların bir saldırı sonucu ölmediklerini tespit ettiklerini söyledi.
     Balık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde yaşanan yunus ölümlerini mercek altına aldıklarını ve gelen şikayetler üzerine yaptıkları araştırmada, yunusların saldırılar sonucu değil balıkçıların ağlarına takılıp dolanmaları sonucu öldüğünü belirlediklerini anlattı.
     Yunusların ölümleriyle ilgili çeşitli iddiaların ortaya atıldığını ancak hiçbirinin gerçeklik payının olmadığını ifade eden Balık, şunları kaydetti:
     Aslında baktığımızda yunus ölümleri her yıl gözlenen bir şey. Bu ölümler yeni değil. Bu yıl da aynı durum söz konusu. Bilindiği üzere balıkçıların ağları av sezonu boyunca denizde serili halde duruyor. Özellikle kalkan avcılığında bu böyle. Dolayısıyla sürekli hareket halindeki yunuslar serili olan bu ağlara takılmak suretiyle dolanıyorlar. Yunuslar bu ağlara yakalanıp bir süre su yüzeyine çıkamayınca da akciğer solunumu yaptıkları için boğulup ölüyorlar. Balıkçılarımız da av yasağının başlamasıyla denize serdikleri ağları toplamaya başladıklarında ölü yunuslarla karşılaşıyorlar. Ölü yunuslarla karşılaşan balıkçılar bu yunusları bir şekilde ağlarından ayırıp denize bırakmak zorunda kalıyorlar. Denize bırakılan bu ölü yunuslar daha sonra akıntı ve dalgalarla birlikte kıyıya kadar ulaşıyor. Bizim gördüğümüz ölü yunusların sebebi budur, tespitlerimiz bu yöndedir.
     Balık, Karadenizde yunusların bu aralar çok göründüğünü ancak ne kadar yunus olup olmadığını bilemediklerini, bu yönde ciddi bir araştırma yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
     (HY-ORH)
<< Önceki Haber Karadenizdeki yunus ölümleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER