Karbonmonoksit zehirlenmelerini önlemek için alınacak önlemler

Karbonmonoksit zehirlenmelerini önlemek için alınacak önlemler


KIRŞEHİR (A.A) - Kırşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü, karbonmonoksit zehirlenmelerini önlemek için alınacak tedbirler konusunda bilgi verdi.
     İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığı belirtildi.
     Karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gaz olduğu ifade edilen açıklamada, karbonmonoksit zehirlenmelerinin, sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana geldiği kaydedildi.
     Açıklamada, alınacak önlemlerle ilgili şu bilgiler verildi:
     Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmelidir. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı, aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli.
     Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli.
     Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan şofben asla çalıştırılmamalı, Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı, şofben mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir havadar mekana takılmalı, şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalı.
    
     Yayıncı: Abdullah Yıldız
<< Önceki Haber Karbonmonoksit zehirlenmelerini önlemek için alınacak... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER