Karla mücadelede kullanılan tuz, araçların ömrünü

Karla mücadelede kullanılan tuz, araçların ömrünü kısaltıyor -ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gözen Bereket: Kar dolayısıyla tuzlanan yollar en çok araçlara ve köprü ayaklarına zarar veriyor -A


ESKİŞEHİR (A.A) - Yıldız Gündoğmuş - Karla mücadelede kullanılan tuzun, ulaşım araçlarına ve köprülerin ayakları zarar verdiği bildirdi.
     Avrupa Korozyon Federasyonu Bilimsel Komitesinin tek Türk üyesi olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gözen Bereket, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında yollara tuz dökülmesinin, malzemelerin mekanik etki dışında aşınmaya uğramasına sebep olduğunu söyledi.
     Tuzlamanın çevre ve teknolojik açıdan zararları olduğunu savunan Prof. Dr. Bereket, şöyle konuştu:
     Çevre açısından yol kenarlarında bulunan bitkilerin kurumasına yol açıyor. Teknolojik açıdan da araçların mekanik kısımları olan motor, jant ve egzoz, dış yüzeyi gibi kısımlarını aşındırarak, araçların ömrünü kısaltıyor. Araç sahiplerinin bu konuda alabilecekleri en iyi önlem, araçlarını en geç 10 günde bir yıkatmaları ve imkanları varsa araçlarını cilalatmalarıdır. Özellikle kış aylarında araçların yıkatılması ihmal edilmemelidir. Karayolları Bölge müdürlükleri ve belediyeler, tuzlama yaparken, tuzun içine melas adı verilen şeker pancarının parçalarından yapılan maddeden karıştırırsa, tuzun araçlara verdiği zarara çare olabilir. Melas şeker pancarından elde edildiği için temini kolay, ucuz bir katkı maddesidir.
    
     -Köprü ayaklarını yıpratan Tuz, köprülerin yıkılmasına neden oluyor-
    
     Prof. Dr. Bereket, tuzun asfaltlara, yollara ve özellikle köprü ayaklarına zarar verdiğini bildirdi.
     Köprü ayaklarında tuz betondan geçerek, betonun içindeki demirleri aşındırıp, kopmasına neden oluyor diyen Prof. Dr. Bereket, şunları kaydetti:
     Köprü ayaklarını yıpratan tuz, köprülerin çökmesine, yıkılmasına neden oluyor. Bununla ilgili alınan önlemler var. Demir yerine, başka maddeler kullanılabilir. Bu konuda inşaat mühendisleri, kimya mühendisleri birlikte çalışmalı, betonun içine su geçirgenliğini azaltıcı maddeler katmak ya da demir yerine epoksi gibi kompozit malzemelerin kullanılması sağlanmalıdır. Asfaltın tuzdan dolayı aşınmasını engellemek için kil türü bir madde olan zeolid minerali karıştırılabilir.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Karla mücadelede kullanılan tuz, araçların ömrünü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER