Karsın asırlık değerleri ziyaretçilerini bekliyor

Karsın asırlık değerleri ziyaretçilerini bekliyor -Kentte bulunan Evliya Camisi, Seyyid Ebul Hasan Harakani Türbesi ve Havariler Kilisesi ziyaretçilerini bekliyor


KARS (A.A) - Karsta bulunan Evliya Camisi, Seyyid Ebul Harakani Türbesi ve sonradan camiye dönüştürülen Havariler Kilisesi, ziyaretçilerini bekliyor.
     Tarihi yapısı ve mimari özellikleriyle dikkati çeken kentin asırlık değerleri, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Ayakta kalmayı başaran bu eserler yeni ziyaretçilerini bekliyor.
     Kaleiçi Mahallesinde bulunan eserlerden Harakani Külliyesi, miladi 1033 yılında doğuya gelen ilk Alperenlerden olan Ebul Hasan Harakaninin şehit düşmesinin ardından Aniyi fetheden Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından kuruldu. 1579 yılında Lala Mustafa Paşanın Karsı fethetmesinin ardından padişah 3. Muratın emriyle külliye genişletilerek Evliya Camisi yaptırıldı. 2000 yılında restore edilen cami, yeniden ibadete açıldı. 963-1033 yılları arasında yılları arasında yaşayan Anadolunun ilk Alperenlerinden Seyyid Ebul Hasan Harakaniin türbesi, Kaleiçi Mahallesinde yer alıyor.
     Hasan Harakaninin şehit olmasından 31 yıl sonra Karsın fethedilmesinin ardından yaptırılan Hasan Harakani Türbesinin etrafında ise 21 mezar bulunuyor.
     Bu arada 932-937 tarihleri arasında Bagratlı Kralı Abas tarafından yaptırılan Havariler Kilisesinde ise 12 havariyi simgeleyen rölyefler yer alıyor. 1064 yılında Selçukluların Karsı fethetmesinden sonra camiye çevrilen kilise, 1878 yılında Karsın 40 yıllık Rus işgali sırasında tekrar kilise olarak kullanıldı. Daha sonra bir süre kullanılmayan eser, 1969-1980 yılları arasında müze olarak kullanıldı, 1994 yılından sonra Kümbet Cami adıyla ibadete açıldı.
    
     Muhabir: Çağlar Sefertaş
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Karsın asırlık değerleri ziyaretçilerini bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER