Kastamonulu kadın kursiyerlerin ihracat başarısı

Kastamonulu kadın kursiyerlerin ihracat başarısı -Taş baskı kursunu bitirdikten sonra ortak olarak bir işletme kuran 3 kadın, Amerika, Fransa ve İtalyaya taş baskı ürünler ihraç ediyor -İşletmecilerden Hacer Keloğlu: Biz 3 kadın el ele


KASTAMONU (A.A) - Özkan Beyer - Celal Bekiroğlu - Kastamonuda taş baskı kursunu bitirdikten sonra ortak olarak işletme kuran 3 kadın, Amerika, Fransa ve İtalyaya taş baskı ürünleri ihraç ediyor.
     Kastamonuda Kefeli yokuşunda bulunan bir el sanatları dükkanını işleten Hacer Keloğlu (49), Nurdan Kadem (42) ve Pınar Okudan (36), iş yerlerindeki ürünlerine taş baskı yapıyorlar. Halk eğitim merkezinin düzenlediği kursta tanışan 3 kadın, yaptıkları ürünleri yurt içinin yanı sıra yurt dışına da satıyor.
     İşletmecilerden Hacer Keloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkadaşları ile ev ekonomisine katkıda bulunabilmek için neler yapabileceklerini düşündüklerini belirterek, birlikte iş yeri açma kararı verdiklerini söyledi.
     Keloğlu, 2 arkadaşı ile taş baskıyı öğrenmek için el sanatları, taş baskı kursuna gittiklerini, kurs sonunda dükkan açtıklarını söyledi.
     Keloğlu, şöyle konuştu:
     Ben daha önce makine nakışı yapıyordum. Taş baskı merakı başladı. 2 arkadaşımla biraraya geldik ve taş baskıyla neler yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Eskiden sadece sine bezi, sofra bezi yapılıyordu. Biz 3 kadın el ele verip çanta, bluz, yastık, plaj çantaları, küçük fiskos masa örtülerine taş baskı uyguladık. Taş baskıyı Amerika, Fransa, İtalyaya gönderiyoruz. Yurt içinde ise başta İstanbul ve Ankaraya gönderiyoruz.
    
     -Eşlerimize az da olsa katkı sağlamaya çalışıyoruz-
    
     Taş baskı işinin zahmetli ve yorucu olduğunu söyleyen Keloğlu, Bu işi yaparken sevmeniz çok önemli. Ben taş baskıya aşığım. Benim için her desenin ayrı bir yeri var. Buradaki yaptığımız işte bir çok kişi evine ekmek götürüyor. Biz taş baskıyı yapıyoruz, hazırlıyoruz, yıkıyoruz, bir sürü aşaması var. Bunları yaptıktan sonra evlerde oturan bayanlar tırnak bağı dediğimiz yüzde 100 pamuk doğal iplikten tırnak bağıyla yapıyorlar. Evlerine az da olsa katkı sağlıyorlar dedi.
     İşletmecilerden Nurdan Kadem ise uzun süredir birbirlerini tanıdıklarını belirterek, arkadaşlarıyla kursun ardından iş yeri açmaya karar verdiklerini söyledi.
     İşlerini çok sevdiklerini belirten Kadem, para kazanmanın yanı sıra asıl amaçlarının Kastamonu kültürüne ait taş baskıyı yaşatmak olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Ömer Erim Baştimar
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Kastamonulu kadın kursiyerlerin ihracat başarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER