Kaya Mağaraları, keşfedilmeyi bekliyor

Kaya Mağaraları, keşfedilmeyi bekliyor -Sivasın Zara ilçesinde kayalıklarda oyularak oluşturulan ve yaklaşık 4 bin 600 yıllık geçmişi bulunduğu dile getirilen yaklaşık 100 mağara, görenleri şaşırtıyor -Araştırmacı Lafçı: -Bölge


SİVAS (A.A) - İbrahim Özel - Zara ilçesinde, kayalıklarda oyularak oluşturulan ve yaklaşık 4 bin 600 yıllık geçmişi bulunduğu dile getirilen Kaya Mağaraları, keşfedilmeyi bekliyor.
     Alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Tödürge köyünün kuzeyinde ve güneybatısında yer alan kayalıklarda yer alan mağaralar, ihtişamlı görüntüsüyle ziyaretçilerini karşılıyor. Barınma ve sığınma amacıyla yapıldığı sanılan mağaralar, yumuşak yapısıyla kolayca oyulan kayalıklarda yan yana ve alt alta bulunuyor.
     Apartmanı andıran şekildeki mağaralarda, odacıklar yer alıyor. Kaya mağaralarının bazı kısımlarında taş ve horasanlarla örülmüş duvarlar ve gözetleme delikleri dikkat çekiyor. Köyü çevreleyen kaya mağaralarının kuzeyinde bulunan insan yüzünü andıran kısımda büyüklü, küçüklü haç işaretleri göze çarpıyor.
     Araştırmacı Ali Lafçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede 100e yakın, insan eliyle yapılmış mağara bulunduğunu söyledi. Mağaraların, Hristiyanlık döneminden önce yerleşim merkezi olduğunu dile getiren Lafçı, buraların Hristiyanlığın yayılmasından sonra da kullanıldığının işaretlerden anlaşıldığını bildirdi.
     Kaya mağaralarının Milattan Önce 2 bin 600lü yıllara dayanan bir geçmişinin olduğunun sanıldığını aktaran Lafçı, şu bilgileri verdi:
     Kaya Mağaraları, Tödürge köyünü çevreleyen pur tepelerinde kurulmuş. Zara ilçesinin merkezinde bulunan Demirsırık Tepesinde de bir kısım aynı yapılar görmekteyiz. Bu mağaralar Kapadokya kültürünü yansıtmaktadır. Bu bölge, geçmiş çağlarda Kuzey Kapadokya sınırları içerisinde yer almış. Küçüklü büyüklü odalardan oluşan bu yapılara benzer başka yapıları Kızılırmak Nehri boyunca görmek mümkün. Her ne kadar Zara ilçesi sınırları içerisinden İpek Yolu, Kral Yolu geçiyor olsa da, bu yerleşim yerlerine uzak olduğu için bir etkileşim olmadığı sanılmaktadır. İnsanlığın suya olan ihtiyacından olsa gerek, bu çok katlı mağaraların kurulumu için Kızılırmak Nehri kenarları tercih edilmiş görünüyor.
     Lafçı, bölgenin sit alan olarak koruma altına alınıp, arkeolojik kazılar yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
     Bu arada, soğuk olan mağaraların, yakın zamana kadar bölge halkı tarafından yaz aylarında peynir, turşu gibi yiyeceklerin saklanılmasında kullanıldığı belirtildi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Kaya Mağaraları, keşfedilmeyi bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER