Kayısı işçilerinin zorlu mesaisi

Kayısı işçilerinin zorlu mesaisi -Elazığın Baskil ilçesinde çadır ve tahta kulübelerde kalan tarım işçileri, kayısı bahçelerinde günlük 30 lira yevmiye kazanmak için ter döküyor


ELAZIĞ (A.A) - Bestami Bodruk - Baskil ilçesinde çadır ve tahta kulübelerde kalan tarım işçileri, kayısı bahçelerinde günlük 30 lira yevmiye kazanmak için ter döküyor.
     Kayısı üretimiyle öne çıkan Baskilde, ürün hasadı ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinden gelen mevsimlik işçiler aracılığıyla yürütülüyor.
     Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 80inin karşılandığı Türkiyede, bu oranın yüzde 20sinin temin edildiği belirtilen Baskile gruplar halinde gelen tarım işçileri, bahçe sahipleriyle anlaşarak kayısı hasadı yapıyor.
     61 köy ve 6 mahallede 65 bin dekar alanda kayısı üretiminin yapıldığı Baskilde, bahçelere kurulan çadırlarda ve tahta kulübelerde kalan tarım işçileri, sabah erken saatlerde mesaiye başlıyor.
     Günün ilk ışıklarıyla işe koyulan, yaşları 14-50 yaş arasında değişen, aralarında kadınların da bulunduğu işçiler, bir yandan kayısı toplayıp kasalarken, diğer yandan islimleme işleminde görev alıyor.
     Kurutulacak kayısının çürümemesi için kükürt dumanına maruz bırakılması işlemi olan islimlemeyi, bahçelerde topraktan yapılmış kulübelerde uygulayan işçiler, 12 saatten fazla çalıştıkları kayısı bahçelerinde günlük 30 lira yevmiye kazanmak için ter döküyor.
     Mevsimlik işçilerin ekip başlarından Turan Dost, AA muhabirine yaptığı açıklamada, henüz kayısı fiyatlarının netleşmediğini, geçen yılın günlük ücretine göre çalıştıklarını, fiyatın belli olmasından sonra eksik veya fazlalık kısmı görüşeceklerini söyledi.
     Kayısı hasadına sabah 06.00da başladıklarını, akşama kadar çalıştıklarını anlatan Dost, kayısı hasadının ardından Çukurovaya pamuk ve Karadeniz Bölgesine fındık toplamaya gittiklerini, 3-4 ay boyunca evlerinden uzak kaldıklarını ifade etti.
     Tarım işçileri, güç koşullarda çalışarak geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını belirtiyor. Aileleriyle çalıştıkları bölgelere gelmek zorunda kaldıklarını anlatan işçiler, bu göçebe hayat nedeniyle çocuklarının okuldan uzak kaldığını ifade ediyor.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Kayısı işçilerinin zorlu mesaisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER