Kayseride Selçuklu Müzesi çalışmaları

Kayseride Selçuklu Müzesi çalışmaları


KAYSERİ (A.A) - Kayseri Büyükşehir Belediyesinin en önemli kültür projelerinden birisi olan Gevher Nesibe Şifahanesinin Selçuklu Müzesine dönüştürülmesi projesinde önemli mesafe katedildiği bildirildi.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Baha Tanman, Burçak Madran, Gülru Tanman ve Zeynep Ögelden oluşan müze kreatörler grubu tarafından Başkan Mehmet Özhasekiye brifing verildi.
     Brifingde, Selçuklu döneminde devlet teşkilatı, resmi kurumlar, günlük yaşam, giyim ve sivil mimaride kullanılan eserlerin envanterleriyle ilgili olarak yapılan tarama çalışmalarının sonuçları anlatıldı, müzede sergilenebilecek eserler üzerinde duruldu.
     Ayrıca sergileme tasarım uygulamalarından yola çıkılarak, eserlerin mekanlardaki sergileme şekillerinden de örnekler sunuldu.
    
     -Türkiyede ilk olacak-
    
     Sunumun ardından bir değerlendirme yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Türkiyede bir ilke imza atacaklarını ifade etti.
     Türkiyede Selçuklu eserlerinin yer aldığı kapsamlı bir müzenin bulunmadığını ifade eden Özhaseki, şöyle devam etti:
     Kayserinin en eski tarihi binalarından birisi olan ve ilk tıp fakültesi olarak bildiğimiz Mimarsinan Parkı içindeki Gevher Nesibe Şifahanesini Selçuklu Müzesine dönüştürmek için proje geliştirdik. Birkaç yıldır bu konuda çalışıyoruz, önemli bir mesafe de katettik. Selçuklular, Türklerin Anadoluya girişi ile başlayan ve devam eden önemli bir medeniyet. Yüzyıllar içinde önemli eserler bırakmışlar. Çok değişik medeniyetlerle ilgili çalışmalar olmasına rağmen Selçuklu ile ilgili derli toplu bilgi alabileceğimiz, elde bulunan malzemelerin sergilendiği, bulunmayanların da dijital ortamda yansıtılabildiği bir müze yok. Biz şimdi bunu sağlamaya çalışıyoruz ve son aşamasına geldik. Yılbaşında ihaleye çıkıp 2013 yılı yaz ortalarında tamamlayarak Selçuklu Müzesi işte bu, gelin görün diyebileceğimiz bir ortam olacak inşallah.
    
     Yayıncı: Orhan Canbulatel
<< Önceki Haber Kayseride Selçuklu Müzesi çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER