Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki:

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki: -Zamanımıza damga vuran olgu, değişim olgusudur. Son 15-20 yıl geçtiğimiz yüzyıllara bedel. Her alanda değişim var


ANTALYA (A.A) - Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Zamanımıza damga vuran olgu, değişim olgusudur. Son 15-20 yıl geçtiğimiz yüzyıllara bedel. Her alanda değişim var dedi.
     Antalya Sanayici ve İşadamları Derneğinin (ANSİAD) Hill Side Su Otelde düzenlediği 15inci olağan toplantısına konuşmacı olarak katılan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Türkiyede kalkınmanın sadece bakanlıklar düzeyinde yapıldığına dair bir anlayış olduğunu söyledi.
     Günümüzde artık ülkelerin yarıştığı kadar şehirlerin de birbirleriyle yarıştığını belirten Özhaseki, Bu yarışta hiçbir şehrin geri kalmaması gerekir. Hızla değişen dünyada yerel yönetim anlayışları da değişiyor. Zamanımıza damga vuran olgu, değişim olgusudur. Son 15-20 yıl geçtiğimiz yüzyıllara bedel. Her alanda değişim var. Siz bunu doğru ve zamanında algılayabiliyorsanız ayakta kalabiliyorsunuz. Geç anlarsanız durumunuz gittikçe kötüleşiyor. Yerel yönetim anlayışları da değişiyor dedi.
     Türkiyenin dünyadaki yerel yönetim örneklerine bakıldığında 250 yıl geriden takip ettiğini kaydeden Özhaseki, bu açıkların kapatılması için değişimlere hızlı şekilde ayak uydurulması gerektiğini belirtti.
     Mehmet Özhaseki, Türkiyede İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi illerin dışında kalan 25-30 kentin şehir konumundan ilçe konumuna düştüğüne dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bunların birçoğu medeniyetlerin başkenti konumundaydı. Şimdi iyice geride kalmış durumdalar. 10-15 şehir var ki gelişiyor, kalkınıyor. Bunlardan biri de Kayseri. Kalkınan vilayetler ne olduğunu biliyorlar, durumlarını tespit etmişler, avantaj ve dezavantajlarını biliyorlar. Kayserinin teşebbüs yapısı çok gelişmiş ama coğrafi özellikleri çok iyi değil. Yapabileceği şey, Antalya ile yarışmak değil. O açıdan kalkınan şehirler, genellikle kalkınmakta olan şehirler kendi özelliklerini çok iyi biliyorlar.
    
     -Bizdeki tabletler üzerinde senetler, faturalar çıkıyor-
    
     Kayserinin olumsuz coğrafi özelliklerine rağmen geliştiğini bildiren Başkan Özhaseki, Kayserinin binden fazla fabrika, 150den fazla ülkeye ihracat yapılabilen bir kent haline geldiğini kaydetti.
     Özhaseki, Kayseride yaşayan insanların gayretli olmasının yanında kentteki genetik ticaret yapısının ve yerel yönetimlerin büyük payı olduğuna değinerek, şunları söyledi:
     Geleneksel olarak bizde ticaret çok önemli. Bundan 6 bin yıl önce yaşayan yerli kavimler bir ticaret kolonisi kurmuşlar, Mezopotamyadan gelenlerle mal değiş tokuşuna başlamışlar. Yapılan kazılarda her taraftan çanak, çömlek, sanat eserleri, heykeller çıkar. Bizdeki tabletler üzerinde senetler, faturalar çıkıyor. Fışkırıyor adeta... 24 bin civarında tablet çıktı ortaya.
     Kayseride ticaret ve para kazanmanın yanında hayırseverlik kültürünü de geliştiğini dile getiren Özhaseki, Hayırseverlik komple bir hamle haline dönüştü. Hayır işlemeyen kimse kalmadı gibi. Yüzlerce insan hayır işliyor. Bu bir gelenek. Kültürümüzün bir parçası... diye konuştu.
     Başkan Mehmet Özhaseki, bir şehrin geleceğini o şehrin yöneticileri, ileri gelenleri ve yaşayanlarının vizyonunun belirlediğini vurgulayarak, şöyle dedi:
     O şehirde yaşayanlar kimse, onların vizyonu neyse, ufukları neyse şehrin geleceğini o belirliyor. Eğer siz iyi niyetli yola çıkarsanız, uğraşırsanız, şehir gelişiyor, büyüyor. Herkes orada yaşamaktan keyif alır. Yoksa geriye doğru yavaş yavaş gidiyor. Bir yerel yönetim olarak biz orada risk alarak Kayserinin biraz önünü açtık, ufkunu açtık. Anadolunun ortasında çevrenin cazibesi olarak bir şehir doğuyor.
    
     Muhabir: Şamil Kahveci
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER