Keçeyi çiçeğe, yamayı yeleğe dönüştürüyorlar

Keçeyi çiçeğe, yamayı yeleğe dönüştürüyorlar -Çanakkale Halk Eğitim Merkezindeki kursiyerler, keçe ve yamadan, çiçek, şapka, yelek, elbise gibi ürünler yapıyor -Usta Öğretici Şahin: Keçe ve yama unutulmaya yüz tutmuş sanatlarımız.


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Halk Eğitim Merkezinin açtığı el sanatları kursuna katılan kadınlar, keçe ve yamadan, çiçek, şapka, yelek ve elbise gibi ürünler yapıyor.
     Kursa devam eden kadınlar, keçe liflerini alıp, su, sabun ve ısıyla dövdükten sonra kumaş haline getiriyor. Daha sonra bu kumaştan istenen ürünü yapan kadınlar, aynı zamanda kullanılmayan eski kumaş parçalarını birbirine yamalayarak, yeni giysiler ortaya çıkarıyor.
     Usta öğretici Serpil Şahin, keçenin çok eski bir tarihe sahip olduğunu belirterek, keçenin kadınların ellerinde işledikten sonra çanta, halı, kilim, paspas, giysi gibi ürünlere dönüştürdüğünü söyledi.
     Çanakkale Sanat Tiyatrosunun kostüm ve dekor tasarımını da yapan Şahin, kaba kumaş olarak tanımlanan keçenin, kadınların elinde sanata dönüştüğünü bildirdi.Keçenin doğal ve temizliğinin çok kolay olduğunu ifade eden Şahin, kumaşın toz tutmadığını ve kolay temizlendiğini dile getirdi. Şahin, şöyle konuştu:
     Keçeyi kendimiz yapıyoruz. Keçenin liflerini alıp hazırlıyoruz. Sanayide kullanılan keçeyi almıyoruz. Lifleri alıp su, sabun ve ısıyla döverek kumaş haline getiriyoruz. Bu kumaşlarla çeşitli desenler işleyerek, yelekler, kırlent, paspas, çanta ve şapka gibi ürünler yapıyoruz. Kırk yama kursu da veriyoruz. Keçe ve yama unutulmaya yüz tutmuş sanatlarımız. Bunları ortaya çıkarmaya çalıyoruz. Babaannelerimizin, anneannelerimizin yaptığı üçgen ve karelerden oluşmuş, atık malzemeleri kesip değerlendirerek yeni kullanım alanları ortaya çıkarıyoruz. İnsanlar artık yama kelimesini unutmuş gibi. Kimse giysisini yama yaparak neredeyse giymiyor. Amacımız eski ürünlerimizi değerlendirelim. Eskiyi değerlenmek adına bazı çalışmalar yapıyoruz. Eskiden, 40 pare ve yamalı bohça gibi bazı şeyler söyleniyordu. Burada da eski eşyalardan giysiler ve evde kullanacağımız her türlü ürünü yapıyoruz.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Keçeyi çiçeğe, yamayı yeleğe dönüştürüyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER