Kibyra Antik Kentindeki kazılar

Kibyra Antik Kentindeki kazılar -Gölhisar ilçesinde bulunan ve gladyatörler şehri olarak bilinen Kibyra Antik Kentinde yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü sona erdi


BURDUR (A.A) - Gölhisar ilçesinde bulunan ve gladyatörler şehri olarak bilinen Kibyra Antik Kentinde yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı.
     Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl 70 kişilik bir ekiple yürüttükleri kazılarda daha çok koruma, onarım ve sergileme çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyledi.
     Bu yılki kazı çalışmalarında yeni alanlardan kentin ana caddesine inen merdivenler açıldığını ifade eden Özüdoğru, iki büyük yapı olan stadyum ve odeon alanında ise kazı çalışmalarının tamamlandığını belirtti.
     Stadyumun doğu tarafındaki kısmı açtıklarını ve onarım yaptıklarını anlatan Özüdoğru, odeon yapısının ise tamamen önünün açıldığını ve kazısının bitirildiğini kaydetti.
     Kazısı bitirilen yapıların restorasyon çalışmalarının başlayacağını dile getiren Özüdoğru, şöyle devam etti:
     Agorada korumaya yönelik çalışmalarda mozaik zemin döşemeyi tamir ettik. Kentin ana kanalizasyon sistemini temizleyerek, gezilebilecek şekilde sergiye açtık. Onun dışında tatlı ve atık su sistemlerinin restorasyonlarını tamamladık. Özellikler Geç Roma Dönemine ait hem atık hem de tatlı su sisteminin konservasyonu tamamlanarak koruma altına alındı. Odeonun önünde yer alan Roma hamamında ise çalışmalar bitirildi ve sergiye açıldı.
     Özüdoğru, yapılan kazılarda Roma dönemine ait günlük yaşamda kullanılan kaplar, seramik kırıntılar, sikkeler, gözyaşı şişeleri gibi buluntuların da ortaya çıkarıldığını belirtti.
    
     -BAKA projesi ile kentin tanıtımına ağırlık verilecek-
    
     Bu yıl Batı Akdeniz Kalkınma Ajansınca (BAKA) kentin tanıtımı için projelerin yapıldığını ifade eden Özüdoğru, şunları kaydetti:
     BAKAnın kentle ilgili projesi var. Bunun birinci ayağını kültür projesi oluşturuyor. Proje kapsamında kentin tanıtımına ağırlık verilecek. Kentin yapılarının önüne İngilizce ve Türkçe tanıtıcı levhalar konulacak. Bu şekilde yapıyla ilgili bilgilendirme yapılacak. Bunun yanında çevre kavşaklara Denizli, Fethiye ve Söğüt yönlerinde 17 tane bilgilendirici totem kurulacak. Projenin ikinci ayağında ise Türkiyenin yerinde sergilenen en sağlam mozaiği ile ilgili restorasyon ve sağlamlaştırma çalışmaları yapılacak.
     Özüdoğru, bu yılki kazıların genel olarak verimli geçtiğini vurgulayarak, Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Burdur Valiliği, belediye, kaymakamlıklar, BAKA ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum dedi.
    
     Muhabir: Volkan Poliçe
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kibyra Antik Kentindeki kazılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER