Kiliste 2 konteyner yandı

Dünya Talasemi Günü


KARS (A.A) - Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, Talasemi hastalığı, anne ve babadan çocuklara geçen bir hastalıktır dedi.
     Sevinç, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, talasemi taşıyıcılarına Trakya, Marmara, Ege Denizi ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıklıkla rastlandığını belirtti.
     Kalıtsal kan hastalıklarıyla mücadele için kanunun çıkartıldığını anımsatan Sevinç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Çıkartılan kanunun ardından, Sağlık Bakanlığı talasemi merkezlerindeki tedavilerin yanı sıra hastalığın tarama çalışmaları da yoğunluk kazandı. Hastalar yaşamak için ömür boyu en az 3-4 haftada bir kan aldırmak zorundadırlar. Hastalığın ortaya çıkması için anne ve babanın da taşıyıcı olması gerekir. Sadece biri taşıyıcı ise hastalığı bebekte olma ihtimali yoktur. Taşıyıcılık bir hastalık değildir, tedavi gerektirmez. Bu kişiler sağlıklı görünümdedir, hafif anemik olabilirler veya hiç anemisi olmayıp kan bile verebilirler. Taşıyıcılık bulaşıcı değildir, kötü bir hastalığa dönüşme ihtimali yoktur, kalıtsaldır.
     (ED-SL-AKS)
<< Önceki Haber Kiliste 2 konteyner yandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER