Kimse Yok Mu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Cingöz ve beraberindeki heyet, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu'nu birlik genel merkezinde ziyaret etti. Ziyarette konuşan Feyzioğlu, "Hukukçular olarak hukuksuzluğa göz yummamalıyız" dedi.
Kimse Yok Mu hakkında Feyzioğlu'na bilgiler veren Başkan Cingöz, "Derneğimizin statüsü, mevzuatı, tüzüğü belli. Yasal düzenlemeler mevcut. Açık, net ve şeffaf olarak yardımların kimlere yapılabileceği belirlenmiş durumda. Türkiye'nin hiçbir yerini, etnik kökeni, inanç grubunu ayırt etmeksizin adaletle yardımlarımızı ulaştırıyoruz. Herhangi bir kişinin, camianın, cemiyetin yardımların kendilerine ulaştırılmasında hiçbir önceliği yok" açıklamasında bulundu.
"DÜNYANIN EN ÖNEMLİ STK'LARINDAN BİRİ OLDUĞUMUZ TESCİLLENDİ"
Cingöz sözlerini, "Türkiye adına Dünya'da bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bir Türk derneğinin Dünya'nın en iyi 100 NGO'su arasında yer alması çok önemli. Global Geneva nihai hedefi, kar amacı gütmeyen her disiplinden, her kurum ve kuruluştan bireylerin teşvik edilmesi fikri ile bu listeyi açıklamıştır. Kimse Yok Mu olarak biz de her alanda ülkemiz adına çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Eğitimden sağlığa,temiz su projeleri, yetimlerin gözetilmesine kadar bir çok alanda yardımlarımızı 113 ülkede etkili ve sürdürülebilir yardım faaliyetleri bağımsız, şeffaf, yenilikçi yapımızdan dolayı ilk yüze girmek önemli bir motivasyon oldu. Şimdi işimiz daha zor, dünyanın en önemli STK'larından biri olduğumuz tescillendi. Bu güvene layık olacak şekilde çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz." şeklinde sürdürdü.
"BİZİM İÇİN YARDIMA MUHTAŞ OLMASI YETERLİDİR"
200 bini aşkın gönüllü ile birlikte dünyanın 113 ülkesine hizmet götüren, Türkiye'de 320 bin aileye yardım ulaştıran derneğin 2 milyondan fazla insanın umudu olduğuna dikkat çeken Başkan Cingöz, şunları dile getirdi: "Sağlık alanından eğitime, gıda yardımlarından giyime, battaniye ve barınma gibi farklı mağduriyetler yaşayanlara ulaşmaya çalışıyoruz. Bize başvuru olduğunda, sosyal inceleme komisyonlarımız bizatihi yerinde inceleme yapıyor. Onların vermiş olduğu raporlar doğrultusunda yardımın niteliği belirleniyor ve düzenli şekilde çalışmaları yürütüyoruz. Türkiye'de böyle yardım ulaştırdığımız 320 bin ailemiz var ancak bize milyonu geçen müracaat var. Henüz hepsine ulaşabilmiş değiliz. Genel anlamda milletimizin yaptığı bağışları bu 320 bin aileye ulaştırdık. Kendimize "Kimlere yardım yapacağız" diye bir soru sormuyoruz. Bizim için yardıma muhtaç olması yeterlidir. Bu bağlamda birkaç yıldır ülkemizde misafir olarak bulunan Suriyeli mültecilere yönelik yardımlar hız kesmeden devam ediyor ve sadece Kilis'te 4 milyonun üzerinde sıcak yemek verilmiştir. Şuan ana kadar Suriyeli misafirler için Kimse Yok Mu olarak 70 milyon TL'nin üzerinde yardım yaptık. Bir diğer mağdur bölge diyebileceğimiz Soma'da yaptığımız çalışmalar evi olmayan ailelere 9 adet ev alınmıştır ve 104 öğrenciye eğitim bursu verilmiştir ve hala da veriliyor. Belki de en çok gündeme getirilen 'Filistin ve Gazze'ye yardım yapmıyorlar' diyenlere şunu söylemek istiyorum diyen Cingöz, "Filistin için yapılan yardımın toplam miktarı tam 11 milyon 150 TL'dir."
FEYZİOĞLU: STK'LARIN DEĞERİ, KIYMETİ HENÜZ ANLAŞILMIŞ DEĞİL
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ise "Dünyadaki hukukçuların sosyal projelerin içerisinde daha fazla etkin rol oynamalarının gerekliliğini vurgulayarak. Hukukçular olarak hukuksuzluğa göz yummamalıyız. Aksi halde demokrasiden, bireysel özgürlüklerden ve sosyal yaşamdan bahsetmek ne kadar doğru olur. Bu bağlamda STK'ların önemi şuana kadar anlaşılmış değil. Özellikle, demokrasilerin hakiki manada işlediği ülkelerde sivil toplum kuruluşlarına bakış çok farklıdır. Bizdeki gibi sözde demokrasinin yaşandığı ülkemizde STK'ların değeri, kıymeti henüz anlaşılmış değil" dedi.
"NEREDE İNSANIN SORUNU VARSA YARGININ SORUNUDUR"
Kimse Yok Mu Derneği'ne yapılan hukuksuzluğu değerlendiren Feyzioğlu, "Ne yaparlarsa yapsınlar, ne kadar tehdit ederlerse etsinler bizim hukuktan geri adım atmayacağımızı iyi bilmeleri gerekir. Mazluma, mağdura yapılana dur deme görevimizin olduğunu asla unutmadık, unutmayacağız da. Biz buna insanlık diyoruz, insan odaklı hukuk diyoruz, insan merkezli hukukçuluk diyoruz. Nerede insanının sorunu varsa yargının sorunudur " diye konuştu.
Feyzioğlu, "Hukukun askıya alındığı süreçleri yaşıyoruz. Bu süreçte en fazla sıkıntıyı en çok iş yapan, 'Kimse Yok Mu' gibi kurumlar çekiyor. Bu süreçlerinde geçeceğinden hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Dünyanın en iyi 100 NGO'su listesine girmiş bir derneğin faaliyetlerini takdir etmemek elde değil. Yakından takip ediyorum ve tebrik ediyorum, yolunuz açık olsun" diye konuştu. CİHAN