Kınalı keklikler doğaya bırakıldı

Kınalı keklikler doğaya bırakıldı -Gaziantep Erikçe Keklik Üretme İstasyonunda yetiştirilen 800 kınalı keklik Sülüklü köyünde doğaya salındı -Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürü Yüksel: -Bugüne kadar ilimiz sınırlarında 6


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Erikçe Keklik Üretme İstasyonunda yetiştirilen 800 kınalı keklik, Sülüklü köyünde doğaya bırakıldı.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürü Fehmi Yüksel, kekliklerin doğaya salınması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiyede çeşitli evrensel etkiler ve insan baskısı nedeniyle doğal habitatların bozulmaya devam ettiğini ve nesli tehlike altında olan yaban hayvan türlerinin sayısının gün geçtikçe arttığını söyledi.
     Bakanlığın, doğal mirasın bir parçası olan yaban hayvanı türlerini ve onların yaşadığı habitatları korumak için tedbirler aldığını ifade eden Yüksel, Gaziantep Şube Müdürlüğüne bağlı Erikçe Keklik Üretme İstasyonunda üretilen kekliklerin Türkiyenin çeşitli yerlerinde eski yaşam alanlarına bırakıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Bakanlığımız Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yürütülen 2012 yılı Doğaya Keklik Yerleştirme Eylem Programı kapsamında, ilimize doğaya yerleştirilmek üzere 2 bin keklik tahsisi yapıldı. Yerleştirilen keklikler İl Şube Müdürlüğümüze bağlı Erikçe Keklik Üretme İstasyonundan temin ediliyor. 2012 yılındaki keklik yerleştirme çalışmaları Gaziantepin Nizip, Şehitkamil ve İslahiye ilçelerinde gerçekleştirilecek. Bugüne kadar ilimiz sınırlarında 6 bin keklik doğaya bırakıldı.
     Yüksel, keklik bırakılacak alanların 2012-2013 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu tarafından yaban hayvanı yerleştirme sahası olarak ilan edilerek ava kapatıldığını bildirdi.
     Şube Müdürlüğünün bölgedeki kınalı keklik popülasyonunu artırmak, zirai mücadeleye katkı sağlamak, bozulan ekolojik dengeye olumlu katkıda bulunmak ve av turizmini canlandırmak amacıyla keklikleri doğayla buluşturmaya devam edeceğini belirten Yüksel, yapılan bu çalışmaların av ve yaban hayatı yönetimine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
    
     -Erikçe Keklik Üretme İstasyonu
    
     Gaziantepte 2009 yılında 110 hektar ormanlık alan içinde kurulan Erikçe Keklik Üretme İstasyonunda, damızlıkhane, kuluçkahane, yavru büyütme odaları, alıştırma voliyeri bulunuyor.
     Yıllık üretim kapasitesi 10 bin olan istasyonda, yumurtalar kuluçka makinesine alınıyor. Dünyaya gelen yavrular, yavru büyütme odalarında bir süre kalıyor. Daha sonra keklikler, kanatlarının güçlenmesi ve doğaya adapte olması için alıştırma voliyerine gönderiliyor.
     İstasyonda yetiştirilen keklikler, her yıl yaz aylarında çeşitli illere gönderilerek doğaya bırakılıyor.
    
     Muhabir: Kemal Karagöz / Zeynep Yücetaş
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Kınalı keklikler doğaya bırakıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER